Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

  • 02 юни 2012 07:50

  • 2821
  • 3
Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
©

Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

На 2 юни се навършват 136 години от гибелта на поета-революционер. По традиция, и тази година, на 2 юни в 12.00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място до края на звука от сирените.

Сирени няма да чуят единствено жителите на Перник. По искане на областния управител Иво Петров и кмета Росица Янакиева традицията няма да бъде спазена, за да не се създава паника след преживяното силно земетресение.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

Столична община организира тържествена церемония за отдаване на почит по повод 136-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България. Събитието ще се състои пред паметника на поета-революционер в Борисовата градина и ще започне в 11.00 часа.

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска ще поднесе цветя на паметника на поета-революционер в Борисовата градина в 10.00 часа. В тържествената церемония ще участва вокална формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков и хор „България” с диригент Валентин Бобевски. Водещ ще бъде актрисата Красимира Кузманова. Слово ще изнесе заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2821 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ТЛСМ

2012.06.04 | 13:51

3
Поклон пред героя дал живота си за свободна България! От неги трябва да се поучим и да избием политиците които съсипаха родината ни!!!

2012.06.03 | 19:17

2
Патриот Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква за туй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, а вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата. Честит празник, на всички БЪЛГАРИ! 2 юни - Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
ехооо

2012.06.03 | 19:16

1
Символ-верую на българската комуна! Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство. И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция. И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти. Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Галац, 20 април 1871 г.

Добави коментар

Водещи новини