Екипажи на F-15 E се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево за участие в българо-американската летателна тренировка „Castle Forge - 2021”

  • 18 октомври 2021 16:22

  • 1091
  • 4
 Екипажи на F-15 E се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево за участие в българо-американската летателна тренировка „Castle Forge - 2021”
© Министерство на отбраната

Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на летателната тренировка „Castle Forge -2021“, която започва от днес, 18 октомври 2021 г., с участието на Военновъздушните сили и Сухопътни войски на Република България и сили и средства от 336-а бойна ескадрила от състава на 4-о бойно крило на американските Военновъздушни сили от щата Северна Каролина.

По време на откриващата церемония бяха вдигнати националните флагове на двете страни в присъствието на участниците в летателната тренировка.

„За 16 години, от 2006 г. насам, авиобаза Граф Игнатиево е домакин на повече от 20 българо-американски летателни тренировки с участието на сили и средства на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и формирования от Националната гвардия на САЩ“, припомни в словото си бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево и допълни: „Тази летателна тренировка е поредната крачка напред в развитието на нашето ползотворно сътрудничество, което доведе до реални резултати, а именно повишаване на нивото на оперативна съвместимост, подобряване на летателната подготовка на българските екипажи, както и разработването на стандартни оперативни процедури, техники и тактики в съответствие със стандартите на НАТО.“ Генерал Русев пожела на всички участници успешно и безаварийно изпълнение на съвместните задачи. От своя страна майор Бронко Мангано - заместник-командир на американските участници за периода на летателната тренировка, благодари за гостоприемството на българската страна и потвърди, че летейки заедно военните формирования от българските и американските военновъздушни сили задълбочават партньорството си и приносът към колективната отбрана на НАТО.

Това е първото пребазиране на територията на нашата страна на личен състав и техника от авиобаза „Сиймур Джонсън“, с които в рамките на тази седмица в съвместни тренировъчни действия ще участват изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети L-39ZA от авиобаза Граф Игнатиево, самолети Су-25 от База за предно разполагане в Безмер и зенитно-ракетни формирования от Стара Загора и Карлово.

От 25 до 29 октомври 2021 г. екипажите на петте американски самолети F-15Е ще бъдат в авиобаза Лариса, за да проведат съвместни действия с гръцките Военновъздушни сили.

Български пилот извърши първия самостоятелен полет с F-16

През първата седмица на месец ноември, те ще се завърнат обратно в авиобаза Граф Игнатиево за провеждането на втория етап на българо-американската летателна тренировка, която ще завърши на 5 ноември 2021 г.

Изпълнението на съвместни тренировъчни задачи с формирования от САЩ е в интерес на задълбочаване на българо-американското сътрудничество и повишаване на оперативна съвместимост между армиите на двете страни.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1091 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Predator

2021.10.18 | 16:36

1
Радев ще покаже ли пилотски умения?

2021.10.18 | 17:09

4
Може и да покаже все пак е летя на ф-18 супер хорнет в САЩ през 1992 година по време на обучението му в авиационен колеж Максуел
Predator

2021.10.18 | 16:45

3
Поне някое друго коремно възлизане.

2021.10.18 | 16:42

2
той вече не е летец, той е пътник.

Добави коментар

Водещи новини