В София тръгнаха 30 нови електробуса

  • 18 октомври 2021 13:57

  • 561
  • 2
В София тръгнаха 30 нови електробуса
© Булфото

"Столичен електротранспорт" ЕАД пусна в редовна експлоатация първите електробуси по договора за доставка на общо 30 броя нови нископодови бързозарядни електробуси и 10 броя нови зарядни станции.

На събитието по официалното им пускане присъства зам.-кметът на столицата Кристиан Кръстев.

Обявяват нова процедура за доставка на електробуси в София

Първите нови електробуси ще се движат по линия 6 - до Герман и по линията на трамвай 20, докато релсовият път е в ремонт.

С доставените 30 нови електробуса в следващите месеци ще обновим линии №60, 74 и 73. С тях електробусите на градския транспорт стават 65, а в процедура за доставка са още 52, обясни пред журналисти Кръстев.

Доставката на новите електробуси е част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт в София, която се реализира през последните години. С модернизирането на превозни средства се подобрява градския транспорт, както и качеството на атмосферния въздух.

Ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства, посочи също Кръстев. 

Новите електробуси са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, със зарядни устройства за мобилни телефони. Те са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. Електробусите използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват.

Снимки: Булфото

Последвайте канала на

Владимир Василев
561 2

Коментари 2

Добави коментар
Mitaka

2021.10.18 | 14:06

1
БРАВО ДАНЧЕ, БРАВО ГЕРБ, ПОБЕДА
Пенка

2023.03.28 | 12:34

2
Работа, работа, работа, нали така?

Добави коментар

Водещи новини