Първан Симеонов: Никакво затваряне или подобни!

  • 14 октомври 2021 12:39

  • 2270
  • 0
Първан Симеонов: Никакво затваряне или подобни!
© булфото /архив/

Коментар на д-р Първан Симеонов, преподавател по политология в СУ, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" и част от екипа на института по социология "Иван Хаджийски".

Ясно е, че трябва ваксиниране. Ясно е, че вирусът е гаден. Ще ви дам обаче контрапункт. Понякога имам усещането, че има една много малка, тиражирана активно в медии, група, например, измежду лекари и учители, които... просто се боят да идат на работа. Или просто не им се работи. Например да лекуват хора. Нямам предвид никого лично - проблемът е системно предпоставен. И всеки вопъл "ужас, затваряйте" обикновено е живият щит, зад който личи егоизмът на някоя малка (или пък доста влиятелна) група на интерес, на някоя нереформирана съсловна организация, на някоя самонадъхваща се общност на изплашени и пр. Или чист лобизъм.

Огромно уважение към лекарите!

Проблемът е в сбърканата ни, търговски ориентирана, система. Огромно уважение и към онези малцина измежду родители и учители, които слагат предпазливостта на първо място, пред развитието, образованието и нормалността. Но те са наистина малцинство и не бива да налагат волята си през екрана.

Уважавам всеки гилдиен или групов интерес, опакован дори и в страх (или пък математика, прословутото обобщение наука и други),

но много моля, да не прехвърлят на нас страховете си! И да не спекулират на свой ред с нашите страхове.

Нечестно е да се използват в медийни битки формули като "ще умират деца, учители". Все пак, нужно е да се запази и известен морал. Умират хора, болест е, спрете спекулациите!

Уви, именно такъв тип послания чувам отново тези дни. А вълната досега е плавна (по едно време даже беше спряла), вирусът е познат, системата би трябвало да се е подготвила. Дори уважаемите математици вече говорят, че сме близо до пика или платото, т.е. чакат после естествен спад (както долу-горе ставаше в предните вълни и както вероятно става с всяко подобно заболяване). Вероятно, половината българи вече са минали през някаква форма на имунитет. Освен това, ясно беше опровергана и липсата на ресурс, места и т.н. Видно е с просто око.

Затова и тези дезертьорски послания не правят чест на никого.

Щом е война, ще я водим - кой както може. А няма да се крием. Не, нищо не бива да се затваря!

Нито трябва да почваме да делим хората. Нито медиите от сутрин до вечер трябва да говорят за вируса и да показват отделни истории. Това има точно обратния ефект, между другото.

Преди да се иска затваряне, здравната система трябва да погледне себе си. И да се попита това здравеопазване ли е, бизнес с болници ли е, забогатяване ли е? Освен това, оказва се, че лекарите у нас не са и особени фенове на ваксините.

И призовавам отново всички, които четат - спазвайте мерките! Моето лично мнение е мнение. Меродавно е експертното становище. Мерките у нас са леки и трябва с поведението си да направим така, че да останат такива. И се ваксинирайте - ако прословутите числа, които ни навират денонощно като ултимативна важност, въобще показват нещо, то е, че ваксинирането помага! Очевидно не помага 100%, но помага!

Аделина Делийска
2270 0

Водещи новини