Държавна агенция "Архиви" отбеляза 70 години от основаването си

  • 08 октомври 2021 11:33

  • 349
  • 4
© Булфото

Президентът Румен Радев и служебният министър на културата Велислав Минеков взеха участие в официалното откриване на документалната изложба "Съкровищата на държавните архиви", предаде репортер на Novini.bg

Експозицията е посветена на 70-годишнината от създаването на българските държавни архиви в единна система и представя най-емблематичните съхранявани документи.

За мен е удоволстви да споделя вашия тържествен празник – 70 години от основаването на Държавна агенция "Архиви". Държава без памет няма бъдеще, историята го е доказала. България е оставила множество документи в продължение на векове, което е национално богатство. Казваме, че България в момента е в криза, но нека да се върнем назад, когато нашите предшественици винаги са търсили моралния компас, за да имаме държава и днес. Поздравявам екипа на доц. Груев, защото без вашите грижи към тези документи, снимки и факти нямаше как да ползваме пълноценно цялото това национално богатство, заяви Радев в тържественото си слово.

Обръщение към служителите и ръководството на Агенцията направи и министърът на културата Велислав Минеков.

Основаването на държавни архиви в България е свързано с издаването на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание от 10 октомври 1951 г. за създаване на Държавния архивен фонд (ДАФ) на Народна република България. В него са определени основните принципи за централизирано държавно организиране на архивното дело – обхватът на ДАФ, системата и организацията на държавните и учрежденските архиви, взаимоотношенията между тях, редът за работа с документите, сроковете за тяхното съхранение. На основа на указа е създадено Архивно управление към Министерството на вътрешните работи. Архивната институция на няколко пъти променя наименованието и ведомствената си подчиненост. През 1961 г. преминава от системата на МВР към Министерството на просветата и културата, а в следващите години последователно към Комитета за изкуство и култура, Министерството на информацията и съобщенията и Министерския съвет (от 1976 г. под наименованието Главно управление на архивите). Приетият през 2007 г. Закон за Националния архивен фонд определя днешния статут и наименование на Държавна агенция „Архиви“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
349 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2021.10.08 | 14:14

4
Тъпунгела е на всяка манджа меродия Нощо не става от предателя
Гост

2021.10.08 | 14:14

3
Тъпунгела е на всяка манджа меродия Нощо не става от предателя
Гост

2021.10.08 | 14:14

2
Тъпунгела е на всяка манджа меродия Нощо не става от предателя

2021.10.08 | 12:48

1
А така посрещат в Б.у.р.г.а.с метежника и разединител на нацията. И не само там. по надолу има клипове за посрещането му и в други градове но продажните медии не излъчват тези кадри. youtube.com/watch?v=9EgoLg1yeeo

Добави коментар

Водещи новини