Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Зачестяване на „появите“ на Антихриста и Месията в конфликтните райони в Близкия Изток

  • 07 октомври 2021 15:56

  • 9557
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Зачестяване на „появите“ на Антихриста и Месията в конфликтните райони в Близкия Изток
© личен архив, pixabay

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков за Махди ал монтазар, очакваният Месия, който е неразривна част от надеждите на местните народи за омиротворяване на обстановката и постигането на социален просперитет в региона. Проф. Чуков е известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Тези дни саудитските социални медии разпространиха видеоклип, в който се вижда същество, летящо във въздуха. Неизвестните авторите на пропагандния материал претендират, че това е Антихристът и че неговата поява е станала на саудитско-йеменската граница. Превърнало се в обект на АФП, специалисти добавят, че това е изкусен фотошоп.

Очевидно Махди ал монтазар, очакваният Месия, е неразривна част от надеждите на местните народи за омиротворяване на обстановката и постигането на социален просперитет. Махдологията /науката за махди, месията/ е значим дял при ислямското богословие. Особено важна роля играе при шиитите, превърнала се в част от съвременната, етатистка, управленческа теория. В книгата „Израел между евангелизма и джафаризма“ са разгледани подробно генезиса и принципите на появата на месията. Смята се, че последният ще създаде световната идеална държава. Появата на Антихриста е предпоставка за появата на месията, който е предопределен да го победи. Последният ще оглави световната ислямска държава.

Само за миналата 2020 г., през май, октомври и декември, в Саудитска Арабия „се появиха“ трима Антихристи.

Първият изпозва същия клип, като този, който се разпространява понастоящем в социалните медии. Очевидно авторите залагат на късата памет на зрителите. Вторият се разхождаше на летището в Риад, а третият се обяви по време на пълно слънчево затъмнение /един от белезите на появата на Месията/.

Не по-малко активни са и „месиите“.

През юли 2020 г. египетски хафъз /човек, наизустил Корана/ се самообяви и поиска хората да положат клетва за вярност пред него. Същото се случи и тази година в Иран през юни. Случи се на 17-ти, непосредствено преди президентските избори. Става въпрос за конник, размахващ меч и разхождащ се из главните улици на Асфахан. Буквално преди седмица, отново в Саудитска Арабия, жена, се самообяви за „последната пророчица, изпратена на правоверните и носеща добри вести“. Тя заплаши останалите, че „тези които не вярват в нея, ще страдат в небесни мъки“. Нестабилното й психическо състояние е лесно доловимо, тъй като въпросната жена смесва богословски термини с тези от англоезичните съвременни социални медии като „пост“, „скай“ и други.

Подобен тип прояви разкриват достатъчно релевантно аспекти на народопсихологията на обществата, в които религията играе особена роля. В някаква степен те обясняват и формирането и теоретизирането на радикалните форми, специфични за някои монотеистични религии.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
9557 0

Свързани новини

Водещи новини