Столична община повишава цените на услугите

  • 30 май 2012 17:26

  • 862
  • 0
Столична община повишава цените на услугите
©

Столична община планира повишаване на цените на 32 административни услуги. Промените ще бъдат обсъдени следващия месец и вероятно ще влязат в сила през юли, като ще бъдат въведени и нови услуги, съобщава economymagazine.bg.

Предлага се увеличаването на срока за разсрочване или отсрочване на задължения над 30 хил. лева за местни такси към общината. Сега такива задължения могат да се отсрочват само за година. Предлага се да се коригира и Наредбата за крайния срок за плащането на първата вноска за такса за битовите отпадъци, която досега беше 31 март и не съвпадаше със срока за 5-процентна отстъпка за данък "сгради", която се дължи до 30 април. Срокът за първата вноска също ще е 30 април.

Двойно скача входът за Зоологическата градина в София. За деца от 3 до 18 години той ще е 2 лева, а за възрастни - 4 лева. Пенсионерите и лицата с увреждания ще влизат срещу 1 лев. Въвеждат се билети за групови посещения, които ще са за над 15 лица. При тях билетът за деца ще е 1 лев, а за възрастни - 3 лева. Срещу 50 лева ще може да се купи абонаментна карта за зоопарка за една година.

Предлага се създаването на нова административна услуга - издаване на удостоверение за идентичност на административен адрес, за която ще се плаща по 3,50 лв.

За издаването на копие от кадастрален или регулационен план за изготвянето на проект за поставянето на преместваемо съоръжение ще се събират по 20 лв., което ще е нова такса. С 50 процента по-скъпо ще е издаването на скица от кадастралния план в урбанизирана територия. По 15 лв. на имот ще се събират от дирекция "Общинска собственост" за издаване на удостоверения, свързани с недвижими имоти за съдилища, нотариуси, юридически и физически лица.

Повишава се таксата за съгласуване на проекти за организация на движението и паркирането, проекти за подробни устройствени планове или техните изменения, преместваеми съоръжения, реклами и светофарни уредби само от дирекция "Транспорт" на общината. Дубликатите на разрешително за таксиметрова дейност в София ще струват от 20 до 50 лева - в зависимост от това за кой път се издават.

С предложените промени в наредбата се въвеждат двойно по-високи стойности на пропуските за влизането по изключение в центъра на товарни автомобили и строителни машини до 30 тона. Досега за всяка се заплащаха по 20 лева, а предложението е да се плащат по 40 лева на месец.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини