От глупаво по-глупаво преброяване

  • 16 септември 2021 14:14

  • 34395
  • 0
От глупаво по-глупаво преброяване
© булфото /архив/

Преброяването върви от глупаво по глупаво и е напът да не постигне целта си да получим най-точни демографски данни за това колко сме, кои сме и как живеем. Причините затова подозрение се коренят в нескопосната организация на самия процес, стартирал на 7 септември, който предвидено трябва да завърши на 3 октомври, но днес го удължиха да края на октомври.

Може би най-точно ще бъде да обощим, че както върви , ще получим едно полу-преброяване и работата ще е свършена половинчато, ама това не е като да не сме свикнали с подобни похвати и резултати – все наполовина от цялото.

Защо се случва така?

Оказва се, че след като загубиш най-малко 30 минути да се „преброиш” по електронен начин, отговаряйки на 70 въпроси, някои от които откровено тъповати /примерно какво означава въпросът за "плащане в натура"?/, получаваш съобщение: „Моля принтирайте/запишете кода, който трябва да предадете на Вашия преброител в периода 18 септември - 3 октомври!”

 Защо тогава беше нужно да си губим времето сами да попълваме електронните формуляри, е първият простичък въпрос, който ти идва наум след шока от тази организирана глупост. После пък се сещаш, че ти не знаеш кой е твоят преброител и може би ще ти предоставят „любезната” възможност сам да си го откриеш и да му предадеш на хартия своя код. Сигурно организаторите смятат, че във всеки български дом има принтер, но не са прави, определено грешат. Затова, който няма този удобен уред, получава шанса да пише на ръка, нали!

Този прелюбезен/може би/ служител ще дойде у вас, когато на него му е удобно, а не на вас. Защото, нали служба се гони, а ние драгите данъкоплатци, сме длъжни да го очакваме, когато каже, независимо дали сме на работа или не?! Дори, ако преценят драгите чиновници, ние можем да не ги чакаме в домовете си, а за тяхно удобство да занесем хартиите до гишетата да се подредим в стройна редичка, където те кротко ще ни очакват.

Да, можем и така да ги обслужим, за да не се натоварват излишно!

Според половинчатите и неясни обяснения на някои служители, на преброителите се дават карти на районите и те трябва да предават всички ръчно преброени, плюс кодовете. Преброителят получавал по 0.80 лв., ако отчита кодове и по 2.50 лв., ако те намери и разпита лично или по телефона.

От цялата какафония и недомислия в преброяването, не става ясно защо се харчат парите на данъкоплатците така неразумно. Първо, се прави платформа за електронно преброяване, в която се влагат средства, а допълнително се харчат и пари за преброителите, които от врата на врата ще събират данни.

Да си бяха пуснали преброителите и въз основа на събраните от тях сведения, да се направи електронна база с данни. Ама не, нали у нас винаги на мода е принципът: защо да е лесно, като може да е трудно!

Затова и електронното правителство не бързат да го правят вече няколко различни правителства, а го пратиха в мъглата на оправданията и обясненията. От 13 години насам ни галвикат, че ще улеснят живота ни като въведат електронно правителство и ще спрат мощтта на корупцията у нас. Ама ядец! Досега похарчените средства за електронните услуги са - 200 млн. лв. , усвоени по европейски проекти, и 2 млрд. лв. - всички разходи за IT в държавната администрация.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
34395 0

Свързани новини

Водещи новини