Защо два квартала в Русе нямат канализация?

  • 16 септември 2021 08:07

  • 320
  • 1
Защо два квартала в Русе нямат канализация?
© Pixabay

Русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" са без канализация откакто съществуват.

Местните жители са принудени да копаят септични ями в дворовете си и да плащат на специализирани фирми за почистването им.

"Много е трудно, защото вече животът се промени - с автоматични перални, вътрешни тоалетна и баня и в края на краищата водата не се поема много добре, защото земята не е подходяща за тази цел. Налага да копаем ями, да ги запълваме с камъни, да бетонираме отгоре, на един метър дълбочина да пълним с пръст и съответно да направим двора си приятен за живеене. Не могат да се сложат никакви дръвчета", разказва собственик на къща.

Директор на местна детска градина разказва, че сградата също е на септична яма, което не е екологично. Тяхната яма се намира в чужд двор, който използват с разрешение на собственика.

През последните 20 години е имало изготвени няколко проекта за изграждането на канализация, но по различни причини те са пропадали.

"След 2-годишна подготвителна дейност, състояща се в прединвестиционни проучвания, завършени с идеен проект и обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнител, вече реално строителните дейности в двата квартала вървят. До момента са изградени 7 км канализация, 3 водопровод от общо 45 км. Отпадните води на двата квартала ще бъдат отведени в градската пречиствателна станция на гр. Русе", заяви пред БНТ директорът на ВИК Русе инж. Сава Савов

Приключи проверка на ВАП за водата в Брестовица

Последвайте канала на

Десислава Станева
320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.16 | 08:28

1
Новините ги съчинява неграмотен шизофреник - фашизоид, наричащ протестиращите простаци.

Добави коментар

Водещи новини