Велосипедистите задължително със светлоотразителни жилетки

  • 30 май 2012 07:55

  • 3154
  • 7
Велосипедистите задължително със светлоотразителни жилетки
© Булфото

България ще стане единствената страна в Европа, където велосипедистите са задължени да носят светлоотразителна жилетка, когато карат колело.

Това предвижда новият проектозакон за Движение по пътищата, който предстои да бъде приет на второ четене до дни.

Добра грижа за сигурността на колоездачите или поредното правило, което рядко ще се спазва, но ще откаже много хора да карат колело, само защото нямат жилетка под ръка, информира БТВ.

„Изненадан съм от този закон, защото той не е в особено европейски стил. Задължителното носене на подобни неща не съществува в Европа - в нито една страна”, обяснява Рене Бусен.

Холандският експерт по велосипедна инфраструктура познава всички европейски практики, свързани със сигурността и стимулирането на хората да карат колело. Смята, че единственият ефект от новото правило е да откаже много хора да карат колело, въпреки че България и без това е най-недружелюбната страна за велоспедисти в ЕС.

„Не разбирам защо вашият парламент е решил да се занимава с подобни неща. Доказано е, че задължителното носене на каски, жилетка и други подобни неща е дори опасно, защото създава фалшиво усещане в автомобилистите, че велосипедистът е защитен. Шофьорите в България застрашават велосипедистите не защото не ги виждат, а защото просто не ги зачитат и уважават на пътя”, смята Бусен.

Справка в законодателството на останалите страни в Европа показва, че 5 страни от Общността задължават велоспедистите да карат с жилетка, но задължението е само за нощно време и важи за каране по пътищата извън населените места.

Българското сдружение „Велоеволюция” също протестира срещу новото правило, защото смята, че блъснатите от автомобили колоездачи ще се окажат виновни, дори когато са пострадали след незачитане на тяхната територия и предимство на пътя - само защото са без жилетка.

Този месец стана ясно, че хората в София дишат най-мръсния въздух в Европа, а основната вина за това има транспортът. Дали за карането на колело в градовете и селата на България ще има още едно условие, ще разберем в началото на юни, когато законът за задължителните жилетки ще бъде гласуван на второ четене.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3154 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ПоП

2018.04.23 | 13:18

7
Една голяма глупост на Тиквите!"Всичко Мара втасала п.......а не си сресала".Добрее да носят и бронирани жилетки!
Веска Меджидиева

2013.08.26 | 09:45

6
Представяте ли си , как ще карате при високи температури със залепена жилетка на тялото? Това може да го измисли само дебела торба с л-йна , която цял живот плюска и пъшка.
Евгени Радев

2012.05.31 | 14:08

5
Досега не обръщат внимание на велокамикадзетата без светлини вечер и нощем, за облеклото се загрижили!
текерлека

2012.05.31 | 14:08

4
Трябва да се напълни хазната.
Кирил Славов

2012.05.31 | 14:08

3
Този закон е пълна простотия!
Пловдив

2012.05.31 | 01:16

2
Умни управници умни закони.Какво да направя когато си караме цялото семеиство по велоалеята или по мостовите пресичам Марица и посредата на алеята или на пешеходната част на моста се СКАТАЛА патрулка и ,,следи за закона,,И буркани по главите да сложим глупавия полицаи пак ще ме гледа с ТЪП поглед когато заради патрулката се налага слезнем цялото семеиство на шосето от тротоара или велоалеите които са съвсем ,,достатъчно,,А сега ще гласуват и да има право да ни спре и да ми обясни закона и с колко пари трябжа да карам колело.

2012.05.31 | 01:16

1
През няколко дни има смазан човек на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА така, че не мисля накаква жилетка да ги опази.

Добави коментар

Водещи новини