Фабрис Лежери: Удовлетворен съм от възможността да обсъдим с българските власти ситуацията на границата и бъдещото ни партньорство

  • 15 септември 2021 11:51

  • 211
  • 0
Фабрис Лежери: Удовлетворен съм от възможността да обсъдим с българските власти ситуацията на границата и бъдещото ни партньорство
© МВР

В рамките на работното посещение в Бургас изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Лежери проведе среща със заместник министъра на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Разчитаме на подкрепата на Фронтекс, особено в условията на динамична миграционна обстановка. Приоритет в тази ситуация е поддържането на сигурна и ефективна охрана на външните граници на ЕС, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов по време на работна среща с изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Срещата се проведе в Бургас и е част от еднодневното посещение на Фабрис Лежери в България. Отчетеното рязко увеличение - около 6 пъти повече в сравнение с 2020 г. - на миграционния натиск към момента се изразява предимно в предотвратени опити за преминаване на границата. Регистрирани са около 27 хил. опита за преминаване на границата от началото на годината. 64% от миграционния натиск е съсредоточен по българо-турската граница, което я прави най-натоварената. 

Анализът ни показва, че се очаква засилването на миграционния натиск да продължи. В отговор предприехме превантивни действия – укрепване на капацитета за граничен контрол с допълнителни служители и техника, координирана работа на всички структури и обмен на информация с готовност за бърза реакция, увеличаване на капацитета за настаняване на нелегално пребиваващи. Поддържаме редовен контакт - и на политическо, и на оперативно ниво, за обсъждане на мерките за охрана на границата с турската страна. 

Отлично е сътрудничество между Република България и Фронтекс. Европейската агенция за гранична и брегова охрана показа, че може да предлага работещ отговор на актуалните предизвикателства, подчерта заместник-министър Катинов.

По време на посещението изпълнителния директор на Фронтекс ще запознае с охраната на морската и на  част от границата с Турция.

Борислава Борисова
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини