Съвместна гръцко-българска подготовка на Специалните сили

  • 13 септември 2021 17:30

  • 327
  • 0
Съвместна гръцко-българска подготовка на Специалните сили
© Министерство на отбраната

Формирования от специалните сили на България и Гърция проведоха от 5 до 11 септември 2021 г. съвместна подготовка на територията на южната ни съседка. Участниците придобиха компетентности в основните дисциплини за операторите в Силите за специални операции (ССО), а именно медицинска, инженерна, огнева и тактико-специална.

Всеки от четирите модула на съвместната гръцко-българска подготовка целеше повишаването на натренираността на операторите от бойните формирования на двете държави и проверка на възможностите за съвместно изпълнение на тактически задачи в състава на Силите за отговор на НАТО.

Съвместната подготовка завърши с демонстрация на способности, в която участваха тимове със заповядани специфични задачи - снайперски двойки, инфилтриращи се с мотоциклети и осигуряващи далечна огнева поддръжка, мобилни тимове за бързо реагиране с бронирани машини ,,Хамър", тимове за директни действия, които проникнаха в сграда, овладяна от противников елемент с цел задържане на високопоставена личност от вражеска групировка. Военнослужещите проведоха и медицинска евакуация с вертолет UH-1. В заключителната част беше включен и тим за непосредствена поддържа, който се инфилтрира по способа „рапел“ от вертолет UH-1.

На демонстрациите на способности от българска страна присъстваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и о.з.генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016-2017 г. Представители на домакините бяха генерал-лейтенант Цицикостас - командир на Командването за специлна война, генерал-майор Вунисиос- командир на 1-ва пехотна дивизия и бригаден генерал Алексакис - командир на 1-ва парашутно-разузнавателна бригада.

В обръщението си към участниците генерал-лейтенант Цицикостас и генерал-майор Явор Матеев оцениха високо показаните умения и постигнатото по време на подготовката.

„Това е поредна стъпка в надграждането на нашите съвместни способности и постигането на оперативна съвместимост между специалните сили на двете държави с цел изпълнение на конкретни и специфични задачи в рамките на НАТО в близко бъдеще“, посочи генерал-майор Матеев.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини