Природозащитници: Седемте рилски езера се нуждаят от реални и спешни действия за спасяването им

  • 13 септември 2021 15:48

  • 795
  • 0
Природозащитници: Седемте рилски езера се нуждаят от реални и спешни действия за спасяването им
© Булфото

Седемте рилски езера се нуждаят от реални и спешни действия за спасяването им, съобщават от WWF България.

Опитът на Национален парк "Рила" за изграждане на щадяща туристическа инфраструктура в района на Седемте рилски езера създаде повече проблеми, отколкото решения, според природозащитниците. Те отбелязват, че новите пътеки и парапети са частично разрушени, а огромният натиск над екосистемата на езерата продължава.

От WWF припомнят предложенията си за реално опазване на природата в района и призовават отговорните институции и обществеността за спешни действия за спиране на лифта от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера". Според представителите на организацията това може да бъде извършено от министъра на околната среда и водите. Според WWF България строителство на горната лифтова станция в границите на парка е извършено в нарушение на забраната за ново строителство в националните паркове.

Природозащитниците настояват още за спиране на всички увреждащи парка дейности. Министърът на околната среда и водите може да спре проекта на парковата дирекция, експлоатацията на лифта, както и движението на всички превозни средства по пътя от х. "Пионерска" до границите на парка, с изключение на тези, използвани от държавни служби, смятат от организацията.

Дъновисти посрещнаха Слънчевата нова година на Езерата в Рила

Те искат още пътеките за ползване в прилежащите територии на езерата да бъдат маркирани само с боя, нанесена върху камъни на определено разстояние един от друг по периферията на избраната пътека.
WWF България настояват и за засилен контрол при движението на посетителите по новомаркираните пътеки.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини