Дирекцията за правата на пациентите започна работа по първите сигнали

  • 11 септември 2021 13:20

  • 662
  • 2
Дирекцията за правата на пациентите започна работа по първите сигнали
© Pixabay

Новата дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването започна работа по пациентски сигнали, съобщават от МЗ.

Експертите вече обработват постъпили жалби и сигнали от граждани. Новата дирекция ще помага не само в контрола по спазването на правата на пациентите, но също така ще може да разработва методологии, програми, стратегии, както и да предлага промени в нормативни актове.

Болнични асоциации: Призоваваме обществеността да приеме ограниченията като своевременни и необходими

„Практиката е показала, че проблемите на пациентите са многобройни. Винаги в МЗ са постъпвали много жалби, сигнали във връзка с допуснати пропуски, нарушения и проблеми в здравната система. Основна цел на новата дирекция е да предлага начини за решаването на проблемите на пациентите чрез законови средства“, посочи Елена Болтаджиева, съветник в кабинета на министъра на здравеопазването.

Дирекцията за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването ще има решаваща роля и при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора.

Обсъжда се откриването на приемна, в която гражданите да могат да дискутират своите проблеми и заедно с експертите да търсят решенията им. Също така ще бъде създадена електронна поща, на която пациентите да могат да подават своите сигнали и жалби онлайн.

Временно изпълняващ длъжността директор на дирекцията за защита на правата на пациентите е д-р Цветолюба Генкова, началник на отдел "Организация и метoдология на медицинските дейности, здравни политики и стандарти" в Дирекция „Лечебни дейности“ в МЗ. Общото между експертите в новата дирекция е опитът, който те притежават в работата с пациентските организации.

Дирекцията за защита на правата на пациентите към МЗ беше създадена след промени в Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването.

Калина Христова
662 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.11 | 21:09

2
докторе , не си ЕДИН много сте .... за 3000 лева щяхте да ме осакатите ... за радост се отказах от операцията и нищо ми няма и като чуя доктор се сещам и за майка му най напред
Един

2021.09.11 | 15:20

1
С дирекция за спазване правата на медиците кога ще бъде създадена ,или те нямат права ,могат само да бъдат газени ,бити ,охулвани ,заразявани и убивани !

Добави коментар

Водещи новини