Ще проучват нов водоизточник в пловдивското село Брестовица

  • 11 септември 2021 12:41

  • 335
  • 0
 Ще проучват нов водоизточник в пловдивското село Брестовица
© Pixabay

Ще бъде проучен нов водоизточник за пловдивското село Брестовица и начин за пречистване на мангана с пясъчни филтри. Новият водоизточник, който трябва да достави чиста от манган вода до селото, най-вероятно ще бъде в землището на село Йоаким Груево. Това стана ясно на среща при областния управител Ангел Стоев с гражданско сдружение "Живот за Брестовица", съобщиха от сдружението. От община "Родопи" вече чакали разрешение за ново подробно хидрогеоложко проучване.

На срещата е присъствала и доц. д-р Галя Бърдарска от Института за изследване на климата, атмосферата и водите - БАН, която е препоръчала да се внедри лесна технология за отстраняване на мангана. Това можело да стане с пясъчни филтри, които да се сменят след като се задръстят. Преди да мине през тях, водата се аерира. По думите й обаче е необходимо преди това собственикът на МВЕЦ-а да почисти блатото, което се е образувало сега, за да няма застой на вода. Доц. Бърдарска е посъветвала да се изгради ново трасе за новия водопровод.

Приключи проверка на ВАП за водата в Брестовица

"Проблемът с питейната вода в Брестовица е най-тежкия социален проблем в областта и след среща с новото ръководство на В и К поисках бързо изработване на визия как да се реши. Управителят на дружеството Огнян Кулишев ме увери, че са на финала", казал пред представителите на сдружението Ангел Стоев. Той обявил, че ще се проучи още веднъж възможността за различни цени на питейната вода и тази с непитейни качества.

Калина Христова
335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини