Гледай на живо

Време е за дерби! ЦСКА - София срещу Левски - на живо с всичко интересно преди двубоя и съставите на двата тима

Стартират засилени проверки за техническото състояние на училищните автобуси

  • 10 септември 2021 07:17

  • 177
  • 0
Стартират засилени проверки за техническото състояние на училищните автобуси
© Bulphoto/архив

Засилени проверки за техническото състояние и оборудването на училищните автобуси се извършват в областите Варна, Шумен и Добрич преди началото на учебната година.

Близо 180 превозни средства ще бъдат проверени до 15 септември, пояснява БНТ.

Целта е да се гарантира безопасното превозване на децата до училище.

Колко струва един първолак?

С особено внимание се проверява правоспособността на шофьорите – дали имат необходимия стаж и документи за извършване на този вид превоз. Инспекторите следят и дали автобусите са снабдени със задължителните предпазни колани и съответства ли броят на седалките на записаните в талона.

Състоянието на гумите се гледа, спирачната система, светлини, оборудване с аптечки, пожарогасители, когато се наложи да се ползват такива средства на пътя, каза Бранимир Георгиев, главен инспектор в Регионална дирекция „Автомобилна администрация“, Варна.

Сред най-честите нарушения са изтекла валидност на документите на шофьора или на удостоверението за техническа изправност на автобуса.

И съответно сме вземали нашето отношение със съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Моите виждания са, че последно време няма фрапиращи нарушения, извършени от водачи на училищни автобуси, допълва Бранимир Георгиев, главен инспектор в Регионална дирекция „Автомобилна администрация“, Варна.

Иван Иванов превозва ученици в община Ветрино. Споделя, че и тази година ще е трудна, защото трябва да се спазват редица мерки срещу разпространението на COVID-19.

Проверките на училищните автобуси ще продължат и след началото на учебната година, но вече на пътя.

В случай на нарушения, ще се налагат глоби на шофьорите и на транспортните фирми.

Десислава Станева
177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини