Сирийската опозиция на тайна среща в България

  • 28 май 2012 19:51

  • 1189
  • 2
Сирийската опозиция на тайна среща в България
©

Над 40 представители на всички сирийски опозиционни фракции поискаха България, Русия и Китай да се откажат от подкрепата за режима на Башар Асад. Това стана на среща в Правец.

По-рано дипломатически източници обявиха, че лидери на Сирийския национален съвет, начело с неговия председател Бурхан Галиун, се намират в България и провеждат тайно заседание, информира БНР. Информацията за него не е била огласена поради съображения за сигурност.

За първи път три големи делегации - на Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок, който обединява всички племенни лидери, които са срещу режима в Сирия, се обединиха около общ текст и общ призив. Те осъдиха убийствата в град Хула, както и тези в Хама и Идлиб, и призоваха ООН и международната общност "да поемат своята отговорност като незабавно се намесят в защита на мирното население и сложат край на престъпленията на режима чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава 7". Това се казва в обща декларация на срещата. Според лидерите на опозицията оставането на власт на сирийския режим води до ескалация на риска за страната и региона. Потвърждаваме необходимостта от цялостно премахване на режим и неговите символи, обявиха още представителите на опозицията.

На въпрос на БНР към председателя на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун дали подкрепя външна военна намеса и нападение срещу режима на Башар Асад, дори ако няма резолюция на Съвета за сигурност на ООН, той отговори, че се надява такъв документ да бъде приет. Галиун изрази и надежда Китай и Русия да заемат позиция, отговаряща на реалността. Ако Съветът за сигурност и международната общност не поемат своята отговорност, тази роля трябва да поемат групата държави, приятели на Сирия, каза още той.

Формалният домакин на срещата, българският външен министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, заяви, че заседанието е целяло постигането на максимално съгласие между различните опозиционни фракции.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1189 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.05.29 | 08:32

2
ИНТЕРЕСНИ И ЗАБАВНИ КЛИПОВЕ И СНИМКИ http://adf.ly/8x5lM

2012.05.29 | 08:32

1
И провеждат тайно заседание...... АЗ ПИТАМ ОТ КОГО СЕ КРИЯТ?? ДА ЗНАЕТЕ БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ,А И НЕ САМО .... ЛАЙНАТА ВИНАГИ ИЗПЛУВАТ РАНО ИЛИ КЪСНО!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини