Проф. Младен Григоров за novini.bg: Не ограничавайте пак болниците само за пациенти с Ковид!

  • 27 август 2021 15:59

  • 1760
  • 0
Проф. Младен Григоров за novini.bg: Не ограничавайте пак болниците само за пациенти с Ковид!
© www.credoweb.bg

Защо в големите градове няма обособени болници само за заразените с коронавирус? Колко опасна е новата вълна на инфекцията за болните от сърдечно съдови болести, които са водещи в черните статистики, които оглавява страната ни? Разговарям с проф. д-р м.н. Младен Григоров. Той е много известен специалист в медицинските среди, близо 30 години е бил военен лекар, има три специалности - физиотерапия, вътрешни болести и кардиология. Проф. Младен Григоров е един от първите със сертификат за инвазивна кардиология и е сред основоположниците й у нас. Бил е директор на правителствена болница и зам. директор на ВМА. Има над 200 научни труда, 17 издадени книги и е автор /в колектив/ на единствения учебник у нас по кардиология.

Постепенно, но непрекъснато се увеличава процентът на новозаразените с коронавирус. Картината хич не е оптимистична като разглеждаме данните, предоставени от колегите епидемиолози и вероятно през септември и октомври заразата ще бележи своя пик.

Според ръководството на МЗ има готовност да се посрещне поредната вълна, пък и опит вече е натрупан от страна на медицинските специалисти. Почти всички болници са декларирали, че имат възможност да посрещнат нов тласък на епидемията. Лично аз обаче не съм убеден, че този подход е най-правилният. Смятам, че е нужно да има отделни болници, специализирани за Ковид. Защото иначе става една медицинска бъркотия, в която се струпват на едно място болните с хронични заболявания, плюс инфектираните от вируса. При предходни вълни бяха затваряни цели болници само за вируса и така

хората с тежки хронични заболявания, бяха оставени без медицински грижи.

Продължаваме да сме първенци по сърдечно съдови заболявания. Рисковете за тези пациенти са по-големи, защото самото заболяване от Ковид атакува кръвоносната система. Сърдечната недостатъчност е едно масово заболяване и заема около 2% от общата популация на което и да е население по света, а след 65 годишна възраст вече се разпростира върху над 15 на сто от хората. Освен това то е хронично заболяване, което не може да се спре, има 4 стадия, като последният е най-опасен, защото смъртността е близо 50 на сто. Те се нуждаят всеки месец от терапия и закрепващи лекарства, но сега това е невъзможно. Какво става с тях?!

Известно е, че голяма част от починалите, си заминаха от емболии и най-вече от нарушения на белодробното кръвообращение.

Ваксините са единственото решение на проблема с болестта.

Българинът много трудно възприема съветите,

не само в конкретния случай, но и по принцип. Крилата фраза у нас е: „Той на мене ще ми каже...”. Затова и имаме нисък интерес към ваксините. То още не можем да се преборим да втълпим, че първият час и часове са най-важни при инфарктите и инсултите, та камо ли нещо ново... Трябва да си признаем откровено, че образованието в последните години има все по-лошо качество и застрашава интересите на средните българи. Поради лошо образование, у нас трудно се възприемат новостите и ползата от тях.

Новата вълна от коронавируса ще е по-заразна, но заболелите ще я прекарат по-леко, особено ваксинираните. Домашното лечение, според мен, трябва да е по телефона, но не и в пряк контакт.  За болнично лечение да се приемат само хора с дихателна недостатъчност и то в обособени пунктове, за да не се задръсти системата. Но отново повтарям –

трябваше да се направят поне в големите градове, обособени за ковид болници,

за да не се наруши достъпа за всички останали нуждаещи се от лечение. Може би значителната смъртност, отчетена при миналата вълна, се дължи на това, че голяма част от хронично болните не се лекуваха, тъй като нямаха достъп до болниците заради коронавируса.

Много ми е тъжна цялата картина с тази епидемия. И преди съм казвал пред вас, че за мен това си е чиста проба  биологично оръжие, което бе създадено от малцина, но се стовари върху цялото човечество. Вижте разкритията  на учените, които бяха изпратени от ЦРУ да разузнаят как е възникнал този вирус. Те са категорични, че е изкуствено създаден и вероятно случайно изпуснат. Както каза наскоро един таксиметров шофьор, при когото се возих: „Докторе, ами да спрат да ни го пускат този Ковид, бе”!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1760 0

Свързани новини

Водещи новини