Незаконна тръба бълва фекалии в морето от 2008 година

  • 05 август 2021 18:23

  • 4727
  • 0
Незаконна тръба бълва фекалии в морето от 2008 година
©

Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ Бургас е извършила проверка по сигнал за незаконен строеж на "Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море“, отвеждащ битовите и фекални води в залива "Свети Яни“, намиращ се между плажа при устието на река Велека и централен плаж "Бутамята“ в село Синеморец, община Царево.

Съоръжението е втора категория по номенклатурата на видовете строежи. Проверката констатира, че действително колекторът /отходна тръба/ се използва за оттичане на отходните води на селото в морето. Това е в нарушение на издадената на 12 август 2008 г. заповед от РДНСК Бургас за забрана достъпа и ползването на въпросния колектор, която е потвърдена с Решение № 1101/12.12.2008 г. по адм. дело № 1437/2008 г. на Бургаския административен съд, оставена в сила с окончателно решение № 5239/21.04.2009 г. на Върховния административен съд на Република България – Второ отделение. На 16 октомври 2008 г. от ДНСК е издадена Заповед за премахване на "Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море“. Причината е, че строежът е без необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на ЗУТ.

В тази връзка, предвид бездействието на община Царево, е образувано административно наказателно производство срещу възложителя – кмета на община Царево, според разпоредбите в ЗУТ и ЗАНН.

В сигнала е посочено, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. В тази връзка ДНСК препрати сигнала по компетентност до МОСВ и РИОСВ Бургас.

Борислава Борисова
4727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини