До 20 август се забранява поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи в страната

  • 05 август 2021 18:09

  • 1535
  • 0
До 20 август се забранява поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи в страната
© pixabay

От днес, 5 август 2021 г. до 20 август, включително, се забранява поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи, съобщават от МЗХГ.

Забраната се налага поради множеството пожари в страната през последните дни.

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян се ограничава косенето на трева, машинното почистване (мулчиране), включително и почистване на храсти. Причината е, че при тези дейности досегът на селскостопанската техника с камъни може да предизвика искри, които да доведат до възникване на пожар.

Предвид ограниченията, за посочения период, земеделските стопани ще бъдат освободени от задължението да поддържат постоянно затревените площи и обработваемите земи и няма да търпят административни санкции от Държавен фонд „Земеделие“.

МЗХГ напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. При неспазване на предписанията, директорите на областните дирекции „Земеделие“ в страната ще съставят актове за установяване на административните нарушения, съгласно Закона за защита при бедствия.

 

Борислава Борисова
1535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини