Как ще продължи диалогът ни със Скопие?

  • 04 август 2021 08:01

  • 608
  • 1
Как ще продължи диалогът ни със Скопие?
© Pixabay

Четири години след договора за добросъседство между България и Северна Македония, парламентът в Скопие прие официална позиция, свързана с блокираните преговори за присъединяването на страната към ЕС.  

Според проф. Анна Кочева от Института за български език към БАН, в документа не се вижда нищо ново и по-различно от онова, което напоследък артикулират  в Скопие.

Любчо Нешков: РСМ явно не желаят европейска перспектива

„В парламента на С. Македония беше гласувана декларация за мекедонските „червени линии“ спрямо България. Тя е предложена и гласувана от ВМРО-ДПМНЕ, която е опозиционна партия“, уточни проф. Кочева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„По нашия взаимен път България направи няколко големи компромиса. На първо място България няма никакви аспирации по отношение на съвременното битие на официалния език на С. Македония и по отношение на начина, по който назовават този език там. Освен това България няма никакви претенции към съвременната идентичност на гражданите на С. Македония. Българската страна дори прави известен компромис като употребява термините „обща история“ и „обща история на езика““, смята проф. Кочева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
608 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.04 | 12:47

1
Каков деалог? Който иска нещо, иде и иска.

Добави коментар

Водещи новини