Проф. д-р Светлана Велизарова за novini.bg: Очаквам вълната от „Делта” варианта на вируса да е по-лека у нас

  • 23 юли 2021 16:26

  • 16061
  • 0
Проф. д-р Светлана Велизарова за novini.bg: Очаквам вълната от „Делта” варианта на вируса да е по-лека у нас
© личен архив, булфото

Заплаха ли е „Делта” вариантът на коронавируса и имат ли основания от него да се страхуват и ваксинираните? Защо българите подхождат консервативно по повод на ваксинацията и представлява ли това тяхно поведение заплаха за националната ни, обществена сигурност? Разговарям потези теми с проф. д-р Светлана Велизарова, ръководител на Детска клиника към белодробната болница "Света София".

Смятам, че заплахата от „Делта” варианта не е по-голяма от всички други разновидности на коронавируса. Защото той действа и заразява по един и същи начин. Т.е. при „Делта” няма нищо по-различно. Информацията за него тръгна от Индия, където е знайно на какво ниво е масовата хигиена и как хората се струпват в мнозинства. По тези причини този вариант на вируса там се разпространи много бързо.

Прогнозирам, че у нас ще имаме лека вълна от него, няма да е като предишните. За разлика от всички останали държави, у нас имаше по-либерално отношение към Ковид 19 и затова мисля, че тук има много повече хора, срещнали се със заразата, отколкото показва статистиката.

Няма ваксина, която да предпазва на 100%. Но целта  на ваксините въобще е, че дори да се разболееш, то ти ще прекараш болестта много по-леко. Аз държа на ваксинирането и считам, че в исторически план в световен мащаб те са изиграли изключително положителна роля за оцеляването на човечеството. Това, че българите подхождат консервативно към ваксинирането, отдавам на характеровите им особености. Не всички, но голям брой хора у нас подхождат подозрително и мнително към медицински обосновани факти, към научни доказателства.

Те все се притесняват „да не се минат”, ама дават пари за врачки и баячки.

Никой не може да ги убеди в нищо. Освен може би, ако в общността им има 1 ваксиниран, а всички останали се разболеят, но той не – ето тогава може би ще бъдат убедени. Болшинството хора у нас не се доверяват на науката. Отделно у нас през годините бе силно дискредитирана и лекарската професия.

Хората не бива да се подвеждат по информациите напоследък, че да речем половината от новозаразените с „Делта” вариант са били ваксинирани. Защото става въпрос за възрастни хора с множество други заболявания, които по принцип ги поставят в рискови групи. Много от тези хора са хоспитализирани, не за друго, а за да може да се реагира навреме при влошаване на придружаващите им заболявания. Прави ли ви впечатление, че броят на починалите сред тях е изключително малък?!

При нас все още „Делта” вирусът е изключително слабо разпространен – има около 120 заразени. В болниците засега е спокойно. Четох, че е по-заразен и засяга предимно младите хора, вероятно защото повечето сред тях все още не са се ваксинирали.

Като всяко инфекциозно заболяване, Ковидът се развива синусуидно – може през октомври да имаме вълна, ако картината се повтори като м.г.. Истината е, че ще трябва да свикнем с мисълта, че този вирус ще го има поне още 2-3 години.Но не бива да се прави истерия от това. Дори

не смятам, че рестрикциите трябва да са толкова големи, както сега.

Мисля, че 50 на сто от нашите сънародници вече са преминали през заразяване с Ковид и по тази причина „Делта” модификацията навлиза така бавно. Това е личното ми мнение и съжалявам, че не се правят изследвания по този въпрос.

В затворените общности, в циганските махали има проблем, защото на тях им пълнят главите с глупости от сорта на това, че ваксините въздействат върху репродуктивните органи. Насила не можем да ги ваксинираме.

Хората обаче не бива да се страхуват и паникьосват от тази инфекция, която е като всяка друга, но да търсят веднага медицинска помощ. Ние имахме голяма смъртност през изтеклия период, защото за първата вълна не бяхме подготвени, а втората и третата хората бяха толкова уплашени, че търсеха със закъснение болнична помощ, което доведе до високата смъртност. Важно е хората да са спокойни, защото психическото им състояние влияе върху здравето им, върху имунната им система.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
16061 0

Свързани новини

Водещи новини