Горски шеф: Нощният лов е забранен

  • 22 юли 2021 08:17

  • 1205
  • 2
Горски шеф: Нощният лов е забранен
© Pixabay

Нощният лов е забранен, според Закона за лова и опазването на дивеча, коментира в предаването „Тази сутрин“ по  бТВ инж. Дамян Дамянов – директор на Югозападното държавно предприятие.

Бившият председател на ДАНС Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, беше задържан вчера от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”,, негов действащ колега, президентът на "Бистришките тигри" и още двама души влязоха в ареста по подозрение за бракониерство.

Закопчаха бившия шеф на ДАНС

В джипа им е намерена убита дива свиня. Задържаните са обяснили пред разследващите, че са извършили санитарен отстрел. В последствие е задържан и горският, който е  бил с групата на бившия шеф на ДАНС.

Секунди преди да бъдат задържани, когато виждат полицаите, мъжете изхвърлят найлонова торбичка от единия от джиповете, в която има 100 патрона и шумозаглушител. В джипа по-късно са намерени още патрони и още един шумозаглушител. Иззети са и четири скъпи оръжия.

„Нощният лов по закон е забранен, ловът е разрешен само в светлата част на деня, съгласно Закона за лова и опазването на дивеча“, обясни инж. Дамян Дамянов – директор на Югозападното държавно предприятие.

„След установяване на нарушителите става ясно, че собственикът на фирмата има договор с Горско стопанство – Симитли за осъществяване на организиран ловен туризъм. Правомощията на фирмата са да изпълнят плана за отстрел, който е утвърден от Изпълнителна агенция по горите за определение дивечовъден участък Дебелия рид“, посочва още инж. Дамян Дамянов.

„Това, което не са свършили е, че за всяко ловуване би трябвало да има надлежно издадено писмено разрешително, в което се вписват имената на ливците и разрешение за отстрел, вид дивеч и начинът на ловуване“, обясни той.  

По думите му след лова се изготвя разплащатателен протокол. „Нарушението е, че нямаме издадено разрешително“, заяви инж. Дамянов.

Пуснаха от ареста бившия шеф на ДАНС

Според него това е елементарна административна услуга, разрешителното се издва в рамките на 5 минути.

„На горския ще бъдат изискни писмени обяснения и според вида на нарушението би трябвало да бъде дисциплинарно уволнен, защото с действията си уронва престижа на колегията като цяло“, смята още инж. Дамян Дамянов.

„В момента е много лесно да се обясни отстрела на дива свиня, тъй като в страната има широко разпространено заболяване – африканска чума по свинете. Отстрелът не е проблем дали е санитарен или е нормален, има утвърден план и достатъчно численост, но във всички случаи трябва да спазваме законовите изисквания“, отбелаза инж. Дамянов.

Десислава Станева
1205 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
xzg

2021.07.22 | 09:39

2
Тоя директор е изговорил куп тъпотии!!! Гарван, гарвану-око не вади!! Пълни тъ.пизми е изрекъл, особено на фона на твърденията на арестуваните, че свинята не била отстреляна-а са я открили почти умряла.Следващата версия, че били излезли на разходка-ама въоръжени до зъби е тъпня.Сега изкараха и тоя палячо да ръси глупости, само и само да измислят как да ги оневинят!!! Ако това бяха обикновени хора-досега щяха да имат присъди!!!
онзи

2021.07.22 | 09:07

1
е, те така си бяха свикнали, държавата да им е бащиния, а те да са над законите

Добави коментар

Водещи новини