Започва Панаирът на киселото мляко в Разград

  • 22 юли 2021 07:51

  • 454
  • 5
Започва Панаирът на киселото мляко в Разград
©

В Разград започва Панаирът на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти.

Събитието е организирано за 19-ти пореден път от общината и ще продължи до 24 юли, пояснява БТА.

 Този международен арт фестивал е запазена марка на Разград, която го направи известен в цял свят. В основата му е една кулинарна традиция - прочутото капанско кисело мляко, което се приготвя по древна местна рецепта до наши дни, казаха организаторите от общината.

Официално панаирът ще бъде открит от 17:30 часа на площада пред Общинския културен център. Час по-късно е и атракцията на културния форум - конкурсът за избор на кралица на панаира, след което започва дефилето на танцовите състави, участници във вечерните концерти.

През годините музиканти и танцьори от различни континенти са огласяли с изпълненията си площад "Момина чешма". Заради епидемичната обстановка в тазгодишното издание на празника ще участват състави само от Балканския полуостров, обясниха организаторите. И в трите вечерни концерта жителите и гостите на Разград с пъстротата и настроението на своите изяви ще радват фолклорни групи от Турция, Сърбия, Хърватия и Румъния. В последната вечер красотата на своя роден фолклор ще представи формация от Северна Македония. Всяка вечер участия ще имат и разградски състави.

Акцент от панаирната програма е забавното състезание "Да правим таратор, а не терор".

Google почете българина, открил бактерията на киселото мляко

Най-малките участници в панаира ще имат възможността да се включат в разнообразните творчески работилници и конкурси, а любителите на българските хора и желаещите да ги научат, ще могат да потанцуват с представители на клубове по народни танци на откритата сцена "Танцувай с нас".

В продължение на три дни в лудогорския град ще се срещнат производители на кисело мляко и млечни продукти и 70 майстори-занаятчии от различни краища на страната. За Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти Разград ще посрещне и делегации от побратимени градове.

Десислава Станева
454 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
FARAON

2021.07.22 | 09:25

5
ТО И ХАЗАРИЯ НЕМА. ИМА НЕКАКВА СИ РУСИЯ :) Е ИМА И НЕКАКЪВ СИ К Е Н Е Ф :) ПАК ОТ СЪЩОТО СМРЪДЛИВО, МАЙМУНСКО.... :)
FARAON

2021.07.22 | 09:21

4
СЕГА БАКЛУЦИ, ЯСНО ЛИ ВИ Е ЗАЩО ПРАСЕТО НА КОН, ПРЕДВОДИТЕЛЯ СЕДИ СРЕЩУ КОЧИНАТА? :)
FARAON

2021.07.22 | 09:19

3
ХАЗАРСКИЯ К Е Н Е Ф ПОД ПРИКРИТИЕ БАКЛУКИ СТАН, СЕ ОТМЕНЯ!
FARAON

2021.07.22 | 09:09

2
МОЖЕ ЛИ ДА ИМА КАПАНСКА НОСИЯ И ШОПСКА НОСИЯ И ДА ПРОДЪЛЖАВАТЕ, КАТО НАВИТИ С ПРУЖИНКА МАЛО УМНИЦИ ДА МИ ДЪРДОРИТЕ ЗА НЯКАКЪВ СИ НАРОД - СКА ПАНИ ТЕ БУЛГАРАЦИ?! ИМА ЛИ ИЗОБЩО НЕКАКВА ГРАНИЦА НА МАЛО УМИТО ИЛИ ПО-СКОРО ПРО СТАШКАТА ВИ НАГЛОСТ И НАХАЛСТВО БЕ, ПСЕТА!
FARAON

2021.07.22 | 09:00

1
КАПАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ В НЯКОЛКО СЕЛА. ИМАТ СЕ ЗА ОТДЕЛЕН НАРОД, НО БИЛИ БУЛГАРАЦИ ВСЪЩНОСТ :) Е ТОВА БУЛГАРАШКАТА НАГЛОСТ И ПРОСТОТИЯ НЕМАТ ГРАНИЦИ У ВСЕЛЕНАТА!

Добави коментар

Водещи новини