Драгажна техника удълбочи критичен участък от фарватера на река Дунав

  • 20 юли 2021 14:33

  • 235
  • 0
Драгажна техника удълбочи критичен участък от фарватера на река Дунав
© Pixabay

Драгажна техника удълбочи фарватера /плавателния път/ на река Дунав в района на остров Вардим, който е един от критичните участъци. Това съобщиха от агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" /ИАППД/ в Русе.

В района са издрагирани около 57 000 куб. м утаечни маси.

От началото на лятото беше извършено удълбочаване в други два участъка от фарватера - край остров Бръшлен и в района на устието на река Янтра. Това помага за безопасното корабоплаване.

Драгажните дейности се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИАППД и фирма, а стойността е 6,7 млн. лева без ДДС.

От ИАППД информират, че от идната година агенцията ще разполага със собствена мултифункционална драгажна техника, с която ще изпълнява сама своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на река Дунав. Оборудването се закупува по европроект на стойност близо 20 млн. лева.

Нивото на река Дунав при Русе днес е 137 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да се повиши с 12 сантиметра.

Борислава Борисова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини