Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

  • 20 юли 2021 11:49

  • 274
  • 0
Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия
© Getty Images

Учени от Българската академия на науките /БАН/ разработват нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Фокусът на изследването е производството на екологично чист и гъвкав преносител на енергия, какъвто e водородът, а ръководител на проекта е д-р Елица Петкучева - учен и асистент в Института по електрохимия и енергийни системи /ИЕЕС/ към БАН, съобщиха от ИЕЕС-БАН.

Според тях такава иновация може да доведе до значително намаляване на общото производство на енергия от изкопаеми горива и да допринесе съществено при борбата със замърсяването на атмосферата.

Проектът на д-р Петкучева е с фокус върху темата за разработване на технология за устойчиво съхранение на добита от възобновяеми източници енергия, която е от глобално значение. Конкретната цел е откриването на начин за оптимизиране на състава и структурата на използваните катализатори за производство на водород, постигайки повишаване на енергийната ефективност и понижаване на цената на получените електроди. Нарастващият брой на населението в глобален мащаб и бързото индустриално развитие са сред основните фактори за динамичните изменения в климата, а високото съдържание на въглероден диоксид във въздуха предизвиква засилване на парниковия ефект в атмосферата. Основен метод за справяне с проблема е преминаването към горива с нулеви емисии, които не отделят въглероден диоксид и са екологично чисти. Такъв преносител на енергия е водородът, който е и сред най-обещаващите алтернативи за съхранение на енергия.

"През последните няколко години работата ми е изцяло насочена към разработването на екологични технологии за добив, съхранение и пренос на енергия. Присъединих се към научния екип на ИЕЕС-БАН, за да продължа да следвам мечтата си и да обменям опит с професионалисти в научната сфера, каквито са всичките ми колеги в Академията. Като учени от БАН имаме възможността да работим в лаборатории, оборудвани с модерна апаратура, което несъмнено подпомага изследователската ни дейност. Разработването на нови методи за ефективно производство на водород е иновация, чието постигане изисква не само знания, но и отнема време, което ние сме готови да инвестираме. Вярваме в успеха на проекта и мащабния принос, който може да добие", коментира д-р Елица Петкучева.

Д-р Елица Петкучева завършва докторската си степен в БАН, а основната област, в която се развива, е водородна енергетика, която се базира на производството на евтин водород, осигурявайки устойчиво производство на енергия. Д-р Петкучева е финалист и в програмата "Най-изявените млади личности на България - 2020".

През последните няколко години от БАН разработват иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Друг обещаващ проект на БАН е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания и е възможно най-щадяща за здравите клетки. Проектът се ръководи от д-р Мария Шрьодер, която разработва ново вещество с изразено избирателно противотуморно действие.
 

Борислава Борисова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини