Лекари от БЛС защитиха действията на здравния министър 

  • 20 юли 2021 10:47

  • 7058
  • 0
Лекари от БЛС защитиха действията на здравния министър 
© булфото

Лекари изпратиха свое отворено писмо до медиите и институциите, включително до novini.bg, в което подкрепят действията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, срещу които пък работещите в "Пирогов" се вдигнаха на организиран политически протест. Много граждани не разбират срещу какво точно негодуват хората в бели престилки, които никой никога не е наричал "престъпници" и "убийци". Същите тези граждани в качеството си на пациенти неведнъж са били жертва на злоупотребите с клиничните пътеки, за които говори д-р Стойчо Кацаров. От порочния модел на работа в т.нар. "здравна система" страда всеки български данъкоплатец.
Ето какво пишат лекарите в своя апел:


"Констатираното източване на здравната каса и големите държавни болници и неприемливото и арогантно поведение на техните уволнени директори, разкрилата се ситуация на корупция, безстопанственост и злоупотреба със здравните вноски на пациентите и заплатите на лекарите
Медийната и политическа истерия, която се разви около освобождаването на директорите на големи държавни болници е абсолютно неприемлива и искаме да заявим ясно това. 
    Това, което се е случвало в Българската банка за развитие и “Автомагистрали” се е случвало и в УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Александровска” и УМБАЛ “Пирогов”. Само че, ако ББР няма вложители физически лица,

в болниците работим и се лекуваме всички ние.

През последните два месеца ние видяхме крещящи случаи на организиране на канали за търговия с органи като в “Лозенец”, на загробване на болници и лично облагодетелстване като в “Александровска”, на ограбване на здравните вноски на всички, като в “Пирогов”.

 

    Д-р Стойчо Кацаров, днес служебен министър на здравеопазването, който последователно 15 години посочваше нескопосаностите в здравната ни система, получи възможност и доверие да разкрие защо толкова колеги-медици и пациенти са починали през миналата година, защо пациентите са недоволни, защо лекарите работят за мизерни заплати и напускат страната, какво е състоянието на държавните болници. Човек, непознаващ системата, не може да направи това ефективно, без неоспорими факти и доказателства, в част от които той сам е потърпевш. 
Опитите да бъде обявен за некомпетентен лъжец будят присмех и издават страха от правосъдие, прозрачност и промяна в здравната система на всички онези, които през последните години са извършвали струващи милиони нарушения и са репресирали своите колеги. 
    Възмутени сме от поведението и начина на управление на д-р Любомир Спасов, на д-р Костадин Ангелов, на д-р Борис Богов, на д-р Димитър Буланов и на д-р Асен Балтов. 

Възмутени, че срещу конкретните разкрития за злоупотреби

от здравното министерство и здравната каса, се възправя цяла една истинска олигархична машина, в която ръководството на Българския лекарски съюз е замесено на страната на един или друг директор.
    През последните дни ставаме свидетели на медийно военно положение, предизвикано от уволнения д-р Асен Балтов и неговите съучастници в болницата и в БЛС, даже и в политически партии. 
Възмутени сме, че той, заедно с д-р Николай Габровски, негов заместник като директор и заместник-председател на Българския лекарски съюз прикриха реалната картина за нарушения за 1 млн. лв., възползваха се от зависимостта на колегите в “Пирогов” по един недостоен начин, като ги подтикнаха към публичен псевдопротест и подкопаха доверието в медицината като се отъждествиха с институцията, която доскоро представляваха. При назначаването си самия Балтов, удобно е забравил, че уволни дисциплинарно председателя на Контролната комисия д-р Сопотенски, а протеста срещу него беше справедлив и подкрепен от колегите на д-р Сопотенски от цялата срана.
    Реакциите на разобличените „здравни“ олигарси с държавни пари (не на осигурените в НЗОК, въпреки, че тя е източваната) е разбираема, мощната ПР-кампания с впрягане на ПР-агенции, свързани с политически партии, доказва още един път правотата на ръководството на МЗ и решителността да се разобличи олигархията в държавните болници. 

 


    На опитите да се скрие какво се е случвало в болниците в разрез с интересите на лекарите и пациентите, всички честни и работещи лекари следва да се противопоставим. Искаме да напомним, че първо следва да се работи по правилата и че те важат за всички, а не само за привилегировани болнични директори, с право на бонуси, които обикновените лекари не са виждали никога през живота си в размерите известни ни вече.

    Реакцията на самозабравилите се болнични директори показва, че се мислят за безнаказани, над закона, над мнението на съсловието, над репутацията на болницата и над интересите на пациентите и лекарите, чиито пари в крайна сметка ограбват. 
    Настояваме правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я установят по подадените сигнали какво се е случвало в държавните болници. 
Твърдо подкрепяме действията на Министерството на здравеопазването в лицето на това ръководство

да разкрие истината и да защити интересите на пациентите и на всички лекари.

Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска колегия и Управителния съвет на БЛС. Те подкрепиха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и подтискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в болниците в интерес на тесен кръг хора.
БЛС не е синдикат на болнични директори, въпреки че ръководството му очевидно се държи като такъв. Това срива авторитета на БЛС пред членовете му и пред обществото, а това само по себе се е недостойно поведение и своеобразно предателство към каузата на съюза. 
    След всичко случващо се, смятаме, че е време да се замислим за постепенна промяна на здравната ни система. Нито политическите партии, доскоро на власт, нито известни личности по студията, няма как да защитят неморално и незаконно поведение, в случая на д-р Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър лекар. Всеки от нас е добър лекар, но не всеки си позволява да компрометира сектора и лечебното си заведение в защита на личните си интереси. 
    

Нека подкрепим добрите лекари да работят свободно и спокойно

и да получават достатъчно за труда си, нека подкрепим промените в здравния сектор, които ще донесат законност и демократично управление на болниците, нека подкрепим пациентите да получават достатъчно качествено лечение срещу здравните си вноски. 
    Нека подкрепим и добрите управленци в Министерството на здравеопазването, които имат силата и смелостта да спазват закона и да се изправят срещу стената от порочни практики. Заедно няма как да загубим тази битка. 


д-р Георги Тодоров
д-р Стоян Алексов
д-р Хелия Божилова 
д-р Александър Оскар 
д-р Иван Джупанов 
д-р Николай Болтаджиев 
д-р Филип Маринов
д-р Стоян Сопотенски
д-р Павлин Кемилев
д-р Атанас Темелков
д-р Веселин Илинов
д-р Атанас Атанасов
д-р Петър Грибнев
д-р Васил Павлов
д-р Чавдар Еленков
PS:  Много други колеги изразиха своята подкрепа и чрез желаещите медии може да добавим имената им, когато го заявят пред нас окончателно. Списъкът е дълъг.

Аделина Делийска
7058 0

Свързани новини

Водещи новини