Гледай на живо

Аматьорският футбол отново е тук - вижте всичко най-интересно преди първия кръг в "Часът на Трета лига" с гост Стефан Дамянов

Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Марина

  • 17 юли 2021 08:08

  • 12984
  • 1
Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Марина
© Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Марина.

Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи своето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.

Църквата почита мъченица, да почерпят няколко красиви имена

Пръв гонител на Марина станал нейният баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт. В деня на Света великомъченица Марина своя празник празнува Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на града.

Теодора Александрова
12984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вярващ

2021.07.17 | 11:24

1
Нищо християнско няма в този празник, това е езичество, което води в а.д.а, на рушение на 1-ва Бо.ж.а заповед.

Добави коментар

Водещи новини