Столичната пожарна отбелязва 143 години от създаването си

  • 14 юли 2021 15:03

  • 837
  • 7
Столичната пожарна отбелязва 143 години от създаването си
©

Благодарността в очите на хората е най-ценната отплата, която ние пожарникарите можем да получим за нашите действия. Колеги, гордея се, че съм част от вас. Зная за тревогите и проблемите ви, зная за вашите мечти и цели, зная какво е вашето ежедневие и в мое лице винаги имате поддръжник и съмишленик. Пожелавам ви здраве и късмет. Нека след всеки пожар се прибирате у дома, при хората, които ви очакват и обичат - с тези думи гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, се обърна към столичните пожарникари по случай празника им. В приветствието си той припомни за дръзновението на групата ентусиасти, които са поставили началото на Столичната пожарна команда преди 143 години.

В рамките на официалната церемония представители на Българската православна църква  отслужиха църковна служба за здраве и благоденствие. Столичните огнеборци демонстрираха своите умения за действия при катастрофа, като показаха възможностите на съвременното си техническо оборудване. Младите огнеборци също се включиха в празника. Учениците демонстрираха своите състезателни умения, подготовка и придобити знания. 

Историческа справка:

Стихиен пожар е възникнал в София на 25 март 1831 г. След бедствието в града е сформирана първата тулумбайджийска тайфа, на която по заповед на султан Махмуд ІІ се предоставя мехова помпа за гасене (тулумба) с всичките й принадлежности. По това време наблюдението за евентуални пожари се извършвало от най-високите части на града - от минарето на джамията в центъра и от камбанариите на църквите “Света Неделя” и “Света София”. При пожар се давали топовни гърмежи или се удряли църковните камбани.

През 1878 г., непосредствено след Освобождението на страната, при изграждането на обществените институции и новата администрация, организирането на противопожарната охрана на селищата се възлага на общините. Завареният начин за водене на борба с пожарите от тулумбаджии е неефикасен и това налага да се вземат сериозни мерки за усъвършенстване на тази дейност.

Една от първите същински пожарни команди на територията на страната е създадена в София. По искане на софийския полицеймайстер Общинският съвет на свое заседание на 25 юни 1878 г. се занимава с въпроса за набавяне на нужните противопожарни инструменти и снаряжения. Поради липсата на достатъчно средства за назначаване на постоянни щатни пожарникари, софийската община с Протокол № 1 от 14 юли 1878 г. задължава гражданите да вземат участие в гасенето на пожари. При избухване на пожар всеки еснаф трябвало да изпраща хора, въоръжени с предписаните им уреди и инструменти. Предвиждало се и наказания за онези, които не се подчинявали на наредбата. Полицеймейстерът на София, за да превърне съществуващата доброволна пожарна тулумба в градска пожарна команда, заповядва на полицейските пристави да изберат от техните среди човек, подходящ за пожарен командир. Така на 1 октомври 1878 г. старши стражарят Захари Коритаров е назначен на брандмайстер (командир) на пожарната команда в София, която наброявала 8 души щатни пожарникари.

Последвайте канала на

Калина Христова
837 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Тиквата е заплашвал

2021.07.14 | 16:37

7
близките на бивш негов министър, че ще го разреже на парчета и ще им го даде да го изядат ако не мълчи.

2021.07.14 | 16:23

6
Интересна статия,браво!
Иван

2021.07.14 | 15:12

1
Пожарникарите са едни от най-големите мързели

2021.07.14 | 16:22

5
КазВа се ,,Честит празник!"Как е възможно да сте толкова ограничени невъзпитани?

2021.07.14 | 16:17

4
къде е тиквака?
J

2021.07.14 | 15:23

3
Teq ot snimkata plkvi pojarnikari sa trq pensii be s teq koremi kato bremenni nishto ne stava ot tqh
BMB

2021.07.14 | 15:22

2
Защо не са поканили главния шланг-толуп?

Добави коментар

Водещи новини