Петър Диков: Нашите сгради са сигурни

  • 23 май 2012 07:47

  • 1166
  • 0
Петър Диков: Нашите сгради са сигурни
©

Не ме изненада резултатът от стрес-теста, нашите сгради са сигурни. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия главният архитект на София Петър Диков.

Ако земетресението беше през деня, може би щеше да има и жертви, защото видяхме колко много тухли от комините бяха паднали. А комините са отговорност на собствениците и те подлежат на контрол.

Покривен панел се е откъснал от останалата част от конструкцията и е възможно да падне. Скъсването е на заварени метални елементи, които са опасни. Това каза строителният инженер Въжаров за пострадалия блок в квартал "Надежда". По думите му трябва да се проверят абсолютно всички заварки на панелните блокове, защото заварките обикновено не се правят качествено.

Земетресението няма нищо общо с нашите действия. Защото ние от година и половина работим по санирането на панелните блокове, каза главният архитект на Содия. По думите му през есента ще стартира масовото саниране, а общината ще поеме част от разходите. "Недейте да плашите хората, панелните блокове не са опасни", добави той.

Старите сгради са проверени сгради, те са издържали по няколко земетресения, а това значи, че те са устойчиви. Конструкторите твърдят, че те ще издържат до 7.3 по Рихтер.

Последвайте канала на

1166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини