Пускат сирени за земетресения от следващата година

  • 23 май 2012 07:37

  • 1050
  • 0
Пускат сирени за земетресения от следващата година
©

Сирени при силен трус и последващи бедствия трябва да ни известяват от идната година. Целта е населението да бъде предупредено навреме за евентуални наводнения, радиоактивни замърсявания, пожари и други бедствия, които земен трус може да причини.

Днес кабинетът трябва да гласува правилник за дейността на Консултативния съвет към кабинета за подпомагане при бедствия, който бе сформиран в началото на годината по разпореждане на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г след потопа в с. Бисер. Начело на щаба за бързо реагиране ще бъде вътрешният министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, като ще го подпомагат експерти от всички области, припомня Стандарт.

За изграждане на система за ранно предупреждение се заговори още през 2005 г. Стартът й бе през 2008 г., като за изпълнители бяха определени немските фирми "Хьорман" и "Сименс". Само за година за реализацията на проекта бяха похарчени близо 35 млн. лв. Платформата включваше сирени, които подават сигнал за бедствие до населението, и система за информиране на властта с SMS-и. През февруари т.г. обаче премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г заяви, че в проекта трябва да се излеят още "огромни бюджетни средства". Затова проектът бе замразен, като преди това сирени бяха монтирани в 10 града - Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и София. Те бяха тествани за първи път на 1 април м.г. Създаден беше и Център за аерокосмическо наблюдение (ЦАКН), чиито сателитни снимки да служат при пожари.

Въпреки тестовете обаче вчера доста хора се питаха защо сирените не са се задействали, за да алармират хората за земетресението от почти 6 по Рихтер. От пожарната обясниха, че за трус населението няма как да бъде предупредено. Целта е хората да бъдат готови за последващи бедствия след труса, обясниха пожарникарите.

След земетресението вчера и кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска призна, че "изграждането на системата се е оказало не толкова проста задача".

Последвайте канала на

Novini.bg
1050 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини