Наредено е било да не се стреля по градоносния облак, изсипал градушката, помляла десетки коли в Асеновград

  • 28 юни 2021 17:01

  • 19973
  • 7
Наредено е било да не се стреля по градоносния облак, изсипал градушката, помляла десетки коли в Асеновград
© Булфото архив

На полигона "Борба с градушките" в село Поповица е било наредено да не стреля в петък по градоносния облак, който изсипа ледеите късове с големината на яйца и съсипа Асеновград. Причината била излитащ самолет от пловдивския аеродрум.

Точно в този момент обаче се е образувал градоносния облак и не е могъл да бъде разбит, пише "Марица", цитирайки отговор на изпълнителната агенция "Борба с градушките".

Силна градушка нанесе щети в Асеновград

Десетки автомобили, покриви на сгради и стъкла в Асеновград бяха поразени от невижданата градушка с размерите на яйце и орех.

Според изпълнителната агенция "Борба с градушките" в 18,30 часа се образувала мощна градоопасна облачност. Полигонът в Поповица я регистрирал още в началния стадий и изстрелял три ракети. В този момент обаче от Центъра за координация използването на въздушното пространство била дадена забрана да се стреляла заради излитащ самолет. Тя била отменена в 19,08 часа, но вече било фатално.

Специалисти твърдят, че ако в самото начало облакът не се разбие, после е късно, което се потвърди и от станалото в Асеновград. Макар после да била подновена стрелбата, резултатът се оказал нулев.

От 18,30 до 21:03 ч. са били изстреляни 186 ракети от полигона в Поповица.

Ето и официалният отговор към медията ни: 

"На 25 юни 2021 г. в късните следобедни часове в Южна България се образува мощна градоопасна облачност. В 18:30 на северозапад от Асеновград, в защитаваната от Регионална дирекция „Борба с градушките“ (РДБГ) с. Поповица, е регистрирана облачна клетка в начален стадий на развитие. Поради опасност от развитие до градов стадий, е започнато въздействие веднага. Изстреляни са 3 ракети. В този момент от Центъра за координация използването на въздушното пространство е дадена забрана за стрелба заради излитане на самолет от летище Пловдив. Забраната е отменена в 19:08, но облачната клетка вече е достигнала градов стадий и е с много високи радарни характеристики, характерни за формирана едрозърнеста градушка с диаметър на зърната над 2,0 см. Независимо, че обработката е възстановена, развитието й не се повлиява от засева. Няма методика в света, която да предотврати вече образувалите се градови зърна, които падат на земята. Затова обработката на облаците започва в начален стадий на развитие, с цел да се създадат условия градовите зърна да не нараснат до големи размери. С наложената забрана за стрелба, облачната клетка следва своя естествен цикъл на развитие, в резултат на което в Асеновград пада интензивна и с големи размери градушка, нанасяща поражения върху инфраструктурата. Общо са периода от 18:30 до 21:03 ч. са изстреляни 186 ракети от РДБГ с. Поповица". 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19973 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.06.28 | 22:01

7
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем
Момчил Неделчев

2021.06.28 | 19:33

4
Който е забранил ,на въжето и туй то!
Mkti

2021.06.28 | 21:48

6
Boko...

2021.06.28 | 19:08

3
Като видите герберас,онождай те го,герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото по силно квичи гербераста толкова по голям ще е берекета.

2021.06.28 | 21:45

5
ЕЕЕЕ голем майтап,ТИКВУНЯ как се оправдаваше,квичеше и грухтеше,лъжеше кат дърта циганка,ма не съм аз бе бате,не съм земал,кръста са бе бате,не бях ме ние те бяха бе бате,кълнЪ са бе бате не беших пипал златото аз.

2021.06.28 | 17:20

1
като са на власт комунистите на Радев само мизерия и бедност чака българския народ

2021.06.28 | 18:16

2
това за разлика от комунистите на Борисов, при които имаше само бедност, мизерия и онождане на българския народ от властта.

Добави коментар

Водещи новини