Змии плъзнаха из София

  • 28 юни 2021 10:24

  • 18922
  • 10
Змии плъзнаха из София
© Булфото (архив)

Змии плъзнаха из столичните квартали. Какви са начините за решаване на проблема и към кого трябва да се обърнем? Преди няколко дни в кв. "Надежда" и кв. "Лозенец" се появиха змии, граждани алармират за проблема.

,,Доста притеснително е, защото не живеем в гората, има малки деца. Трябва да се вземат някакви мерки. Змията беше снимана преди месец в групата на "Лозенец". Имаше много коментари. Някои казваха, че е опасна, други - не. Разбра се, че е цяло гнездо. Трябва да се сезират органите, които са отговорни за това'', сподели жителят на кв. "Лозенец" Наси Иванова.

В България няма институция, която да отговаря за змиите. Когато видим змия, не трябва да я безпокоим. Ако видим, че е агресивна, трябва да се обърнем на другата страна, каза екологът на община "Лозенец" Димитър Асенов.

Ако видим змия в двор, той препоръчва да сезираме собственика на жилището.

Семейство намери в дома си над 50 змийски кожи, но змия – не

Собствениците са длъжни да поддържат дворовете си в добро състояние. Трябва да е чисто, окосено, да няма отпадъци, плоскости, ламарини", добави той.

София се намира много близо до планината Витоша и до други подходящи местообитания за змии. В градовете и в парковете наистина има змии. Искам да успокоя хората, че това са неотровни видове, представители на семейството на смоците, заяви херпетологът д-р Емилия Вачева от Националния природонаучен музей - БАН.

Тя посочи, че отровните видове в България са пепелянките и усойниците.

,,Те се отличават лесно - не са толкова дълги. Те са много характерни като окраска. Имат специфична линия през цялото тяло - от главата до края на опашката. Пепелянката има едно рогче, но невинаги можем да го видим. Усойницата стига не повече от 60-70 см, а пепелянката - малко повече'', разясни д-р Вачева и подчерта, че усойницата живее високо в планината, а пепелянката се среща в по-ниските части на страната.

Змия разбуни сърби

От думите ѝ стана ясно още, че когато се разхождаме в парка няма смисъл да се тревожим, тъй като това е домът на змията, но и не трябва да приближаваме, за да не ни нападне. Специалистът е категоричен, че трябва да образоваме децата, че змиите са част от нашия живот.

Неотровните змии няма от какво да ни плашат дори и при ухапване. По поведението се познава и по самото ухапване дали змията е отровна. От отровна змия има две следи, тъй като те имат два големи зъба. Мястото се подува, зачервява се. Получават се симптоми - гадене, световъртеж, тогава трябва да потърси лекарска помощ, уточни д-р Вачева пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че ако сме ухапани от змия и сме сигурни, че е отровна, не бива да правим резки движения и да тичаме, защото тогава отровата се разнася по-бързо в човека.

,,Смъртни случаи за последните 100 години не са наблюдавани. Проблем е, ако човек прояви алергична реакция'', каза още тя и уточни, че трябва да има специализиран орган, който да се занимава с тези сигнали и да бъдат ангажирани хора, които да ходят на място.

Община Варна нае ловец на змии

Д-р Вачева информира, че в България има общо 18 вида змии.

Общо са 18, от които две не се срещат от повече от 100 години. Те са два отровни вида, срещали са се в миналото. От другите 16 вида, освен пeпелянката и усойницата, които споменахме, има и два смока, които са отровни. Те имат отровни зъби навътре в устата, не могат да ни ухапят. Отровата се използва, за да се убива тяхната плячка и да храносмилат по-лесно, добави още тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
18922 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2021.06.28 | 14:43

10
Rositsa Angelova Hristova,ненормален олигофрен.Никоя знмия няма да ти нахапе децата,това е в празната ти глава.Не искаш змии,пожелавам ти болести и плъхове.Измет!
XXX

2021.06.28 | 13:38

9
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ
.

2021.06.28 | 11:59

8
Това на снимката е мило и безобидно смоченце. Такива са повечето змии, които има вероятност да срещнете в низините.

2021.06.28 | 11:17

3
ЕЕЕЕ голем майтап,ТИКВУНЯ как се оправдаваше,квичеше и грухтеше,лъжеше кат дърта циганка,ма не съм аз бе бате,не съм земал,кръста са бе бате,не бях ме ние те бяха бе бате,кълнЪ са бе бате не беших пипал златото аз.

2021.06.28 | 11:35

7
Повечето герберасти са анално заченати,затова матряла се е омешил с говнаци и имат мозъчни дефекти.
ХОЛОВАНОВ

2021.06.28 | 11:32

6
С БОЙ, ЩЕ ВИ Я ИЗКАРАМ ЛОЙТА! УГОЕНИ СКОТОВЕ!
FARAON

2021.06.28 | 11:29

5
КЕ НЕФА ИНСТИТУЦИИ ДА ТРЕ ПАТ ЗМИИТЕ НЯМА, НО ИМА СЛУЖБИ - ДАНС, ДАР, ГДБОП! ЗА УГОЯВАНЕ НА ГОВОРЕЩИ СВИ НИ!
BAT ZZ ОНДИ

2021.06.28 | 11:25

4
ОТ АМЕРИКАНСКОТО И РУСКО ПОСОЛСТВО СА ИЗПЪЛЗЕЛИ ТИЯ ГАДИНИ! НАГЛИ, НАХАЛНИ, БЕЗОГЛЕДНИ! САМО ЖЕЛЕЗЕН КОЛ У ГЛАВИТЕ ГИ ОПРАВЯ!
Идиот Новини.бг

2021.06.28 | 11:13

2
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
От Драгалевци

2021.06.28 | 11:12

1
и Веселиново дойдоха тия змии, техната мама ненаситна, но на изборите ще им видим сметката.

Добави коментар

Водещи новини