Стартира кампания за превенция на трафика на хора

  • 28 юни 2021 08:51

  • 336
  • 2
Стартира кампания за превенция на трафика на хора
© Pixabay

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), с подкрепата на EMPACT, започват кампания за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация - "Blind Betting", съобщиха от секретариата на Националната комисия.

Кампанията, която е замислена и изпълнена от изцяло български екип, се провежда под надслов "Не залагай съдбата си на карта". Тя иска да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към методите за въвличане в трафик, разпознаване и подпомагане на жертвите на сексуална експлоатация.
"Blind Betting" ще се разпространи на територията на 26 европейски държави. Част от тях са страни на произход на жертви, като България, други са определяни като страни-дестинации, там където трафикантите използват жертвите си.

Кампанията е резултат от съвместната работа на секретариата на Националната комисия и ГДБОП, с участието на рекламна агенция New Moment New Ideas Sofia. Основният визуален символ - двойствената дама купа, е специално нарисувана за проекта. Тематичните клипове са дело на един от най-известните режисьори в България Валери Милев. За кампанията са създадени множество визии за онлайн и офлайн разпространение, както и аудиоспот. Всички рекламни материали са предоставени за ползване от страните членки, адаптирани на официалните им езици.

Kампанията ще се проведе в два периода: от 28 юни до 31 юли с фокус върху рисковете от въвличане в трафик на хора с цел сексуална експлоатация и от 18 октомври до 30 ноември с акцент върху ползвателите на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик, пояснява БТА.

Съветът на Европа: България да подобри мерките срещу трафика на хора

Най-разпространената форма на трафик на хора, съгласно официалните данни на Прокуратурата на Р България и Европейската комисия, е с цел сексуална експлоатация.

Годишно в администрацията на НКБТХ се подават над 100 сигнала за потенциални жертви на сексуална експлоатация и насилствена проституция, както в страната, така и в чужбина.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
336 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кампанията започва

2021.06.28 | 09:03

2
след като СДСвинята от Банкя, трафикант на каптагон и жени през Турция, падна от власт.
Идиот Новини.бг

2021.06.28 | 09:02

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".

Добави коментар

Водещи новини