Държавата нехае, че пчелите измират, а след тях и ние...

  • 24 юни 2021 16:04

  • 1651
  • 0
Държавата нехае, че пчелите измират, а след тях и ние...
© Фейсбук, булфото, youtube

Повече от петилетка не само у нас, а и в други страни се говори със страх за гибелта на пчелите, която, както е известно води след себе си катастрофа и за нас, човеците. Затова още преди много години, когато реално такъв проблем не е съществувал, предупреждава Алберт Айнщайн: "Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне."

По тази много важна тема потърсих за разговор експерта Михаил Михайлов, зооинженер, председател на Съюз на българските пчелари и на Българския пчеларски съюз. Той се занимава с пчеларство от над 35 години.

Пчелните популации намаляват прогресивно, главно поради човешка намеса, но също така и поради природните и климатични промени.

Хората, които най-много  вредят на полезните ципокрили са онези, които

пръскат земеделските култури със силно токсични препарати от групата на пестицидите,

както и онези вещества, които някои от  пчеларите ползват за борба с определени болести при самите насекоми. Всичко това комплексно вреди и убива пчелните семейства, които през последните години прогресивно намаляват.

Наблюдава се и намаление на имунната система, на защитата на пчелите от химията. Много са заболяванията сред медоносните, които реално не биха се проявили, ако не се ползваха толкова много препарати. Повече от тревожно е, че има земеделци и пчелари у нас, които

пазаруват препарати  с лошо качество, но са по-евтини.

Внасят ги не от страни от ЕС, а от другаде, по черни канали, което води до хаос и отрицателни резултати за въздуха, водата, пчелите, нас...

Всичко това може да се предотврати, ако има надлежен контрол, ама няма. Не наблюдават и не санкционират, както би трябвало, от Дирекция „Защита” към БАБХ и най-вече регионалните подразделения на тези служби. Те само се оплакват, че нямали кадри, „административен капацитет” и прочее. Поне това ни обясняват на нас, когато непрекъснато поставяме този въпрос.

Ами създайте го най-после този „административен капацитет”!

В началото на тази година влезе в действие една електронна оповестителна система, за да намали тежестта на служителите, да елиминира кметове, общински съветници. В резултат на тази система всички въпроси и проблеми се решават директно от земеделците и пчеларите. Така двата „отбора” бяха поставени един срещу друг. Тази платформа е пълна с недостатъци. На едно от последните заседания на консултативния съвет по пчеларство към МЗХ бе решено да се създаде работна група, която да коригира и поправи нефункционалната оповестителна система. Сега тя вместо да е в полза на пчелари и земеделци и да реши големите проблеми със замърсяването на пчелните семейства и измирането на пчелите, внесе още повече неразбории. А проблемите си остават нерешени. Бомбандират ни с есемеси, имейли за пръскания, на които никой не може да им хване началото и края.

Няма точно указани часове кога ще се пръска, нито пък с какво химично вещество.

Има закон за пчеларството, има такъв за растенията, има Наредба 13, която е за защита на пчелите от отравяне, и в която е указано, че в светлата част от денонощието е забранено да се пръска. Но това не се спазва и всеки може да види как работят пръскачките по полетата. Стигна се дотам колеги да викат полицията на помощ, за да спира вредоносните пръскания с препарати.

Не се спазва нормативната уредба, няма ефективен контрол, в резултат на което години наред се извършва убийство на пчелите. Ние, пчеларите, се нуждаем от подкрепа! Всяка година пчелите допринасят до 3 млрд.лева от опрашителната дейност – за подобряване на добивите, за опрашване на растенията, за биоразнообразието. Между 30 и 50 млн.евро пък се печелят  от износ на пчелни продукти, предимно от мед. Човечеството не може без пчелите и ние трябва да опазим тази популация.

Вчера се събирахме в Ямбол и обсъждахме общата селскостопанска политика за периода 2021-2027 г., която не предвижда подпомагане за опрашителната дейност на пчелите. И досега всички наши предложения в тази посока се отхвърляха. Оказва се, че

чак след 2030 година може би ще има някакъв вид помощ за тази дейност.

Т.е. пчеларите, независимо дали са регистрирани като такива или не, ще могат да се надяват на подкрепа за отглеждането на своите кошери час след 9 години! Към настоящия момент в резултат на т.нар. „зелена сделка”, е отхвърлена помощта за нашего брата.

От гилдията вече внесохме своето настояване този проблем да бъде решен заедно с останалите страни в ЕС. Да се приеме регламент за подпомагане на пчеларите. Също така .да се създаде единен ред за третирането на земеделските култури, да се контролират всичките земеделски производители, за да няма конфликти между нас. Не може те да гонят своята печалба и изгода като пръскат с химия безразборно и отравят много насекоми, но най-вече пчелите ни.

Тази година се оказа, че и схема за държавно подпомагане за нас няма, но за земеделците има. Като основание бе посочено, че пандемията е виновна за нашето ощетяване. Ние настояваме и се надяваме

новото служебно правителство да не ни пренебрегва

и с това лишение от средства по държавната схема. Управлението трябва да проумее най-после, че пчеларството е един изключително важен сектор. Той може да е малък като добавена стойност, обаче е връзка между всички останали сектори и без него не може да има нито растениевъдство, нито нищо друго. Всяка трета хапка на трапезата ни се дължи на пчелите – плодове, зеленчуци, ядки и т.н.

От страна на дирекцията „Земеделие” в МЗХ получаваме много добро отношение, но винаги се оправдават с Брюксел. Ние обаче не сме си предали суверенитета и е важно да се вземат и национални решения. Трябва да се промени Закона за пчеларството и други нормативи. Преди 3 години съм депозирал в министерството една стратегия за развитие на българското пчеларство, която е съгласувана и подкрепена от много национални организации. Този важен документ залежава в прашните чекмеджета, а в него са посочени възможни изходи от създалата се трагична ситуация с пчелите. Ние чувстваме пренебрежение от страна на държавата и управлението към нас, те нескрито подценяват нашия сектор.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1651 0

Свързани новини

Водещи новини