Защо изграждането на нова детска болница се забавя?

  • 24 юни 2021 10:23

  • 417
  • 0
Защо изграждането на нова детска болница се забавя?
© Novini.bg

Със сигурност нямаме повод да обявим победа. Преди една година получихме подобно обещание от бившия премиер Борисов и знаем, че нищо не се случи. Въпреки симпатиите към служебното правителство и надеждата, която те ни дадоха с вчерашното изявление, очакваме всичко това да бъде обективирано в документи. Това коментира пред БНР арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. Бакалова е представител на инициативата “За истинска детска болница”.

„Министерството на регионалното развитие няма как да издаде виза, ако Министерството на здравеопазването не я поиска. В момента решенията са в ръцете на МЗ как ще се развият нещата“, обясни тя.

И подчерта, че нова сграда категорично означава прекратяване на настоящата обществена поръчка, която е със задание за реконструкция.

„При предмет „реконструкция“ няма как да се запази действащият договор. Самата поръчка беше порочна. Това е поръчка на инженеринг - строителят предопределя какъв ще бъде проектът, какво ще бъде качеството, какъв ще бъде резултатът", отбеляза Бакалова.

Родители с пореден апел: Искаме болница, в която децата влизат без страх

„Инвестиционната компания е харчила пари за заплати и за издръжка, а изпълнителят е възложил конструктивна експертиза, която ние искаме вече няколко месеца по Закона за достъп до обществена информация - такава не ни е предоставена, и е разчистен теренът. Мисля, че са подготвени някакви схеми за изменение на градоустройството, но това са едни разходи в размер на не повече от няколко десетки хиляди лева. Съгласно договора всичко друго би трябвало да се върне. Тези 7 милиона изпълнителят би следвало да ги върне на държавата“, коментира още тя.

Стартират инициативи за обследване на терени, обяви още Петкана Бакалова. Сред изискванията са да има булеварди с бус ленти за бързо придвижване на линейките, както и близост до масов градски транспорт, защото тенденцията все повече е децата да се лекуват на принципа на дневния стационар.

Важно е да има достатъчно площ, за да може болницата да се развива и да се появяват нови крила, изтъкна арх. Бакалова.

Последвайте канала на

Novini.bg
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини