Пенсионери точат хазната от Израел

  • 20 май 2012 08:34

  • 2668
  • 0
Пенсионери точат хазната от Израел
©

Родни пенсионери точат хазната от Израел, като прибират пари за старост и от двете държави. Схемата заработила преди 2 години, като я дирижирал известният "пенсионен спец" Сашо от София, разказа главният редактор на българското издание в Израел "Алия" Силвия Авдала по време на осмата световна среща на българските медии в Букурещ, пише "Стандарт".

Тя попаднала на схемата, след като нашенци в Тел Авив я питали как и те могат да вземат пари, тъй като техни познати вече получавали по сметките си суми от 170-180 лева на месец от България. Сашо бил бивш служител на НОИ, който причаквал завърнали се за няколко дни в София емигранти от Израел в столичен хотел до гарата. Там той обяснявал на пенсионерите, че имат право на социални пенсии, давал им да попълват декларации за отпускането на парите и искал по една пенсия комисиона от бабите и дядовците. Според Авдала така между 300 и 500 семейства от Израел се облажили и с родна пенсия.

Журналистката разказа, че се обадила в НОИ в София, откъдето Мария Касърова от отдел "Външни връзки" на осигурителния институт любезно й обяснила, че израелските пенсионери нямат право на такава пенсия, а парите се водели социална помощ и се изплащали от републиканския бюджет. Схемата обаче продължавала да работи. "И днес хора ми звънят със същия въпрос. Те не го правят от алчност, а на принципа: Той взе, защо да не взема и аз. В Израел най-ниската пенсия започва от равностойността на 400 евро и може да стигне до десетки хиляди евро според вноските в пенсионните фондове", обясни Авдала. От НОИ коментираха, че ще проверят информацията и ще дадат становище, когато изяснят случая.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2668 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини