Гледай на живо

ЦСКА - София хвърли здрав бой на хърватския Осиек - На живо след 4:2 на стадион "Васил Левски"

Засилва се контролът по Закона за лова и опазване на дивеча в района на Смолян

  • 14 юни 2021 19:11

  • 447
  • 0
Засилва се контролът по Закона за лова и опазване на дивеча в района на Смолян
© Pixabay

По инициатива на зам.-министрите на околната среда и водите Емилия Тончева и Петър Димитров днес се проведе среща между ръководствата на РИОСВ – Смолян,  Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) и Регионалната дирекция по горите (РДГ) – Смолян. В срещата участваха директорът на РИОСВ – Смолян инж. Екатерина Гаджева, инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП – Смолян, и инж. Венцислав Фурлански, директор на РДГ – Смолян, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. 

Обсъдени бяха опазването на кафявата мечка в региона, намерените в изминалите десет дни мечета и появата на защитения вид в близост до населени места. 

В Смолян спасиха трето мече

Набелязани бяха мерки за засилване на контрола върху бракониерството и оптимизирането на съвместната работа между институциите при нанесени щети. Участниците в срещата поставиха акцент върху засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча, като инж. Гаджева подчерта необходимостта от общи усилия за опазване на вида. Инж. Бакалов съобщи, че след полученото от РИОСВ – Смолян писмо незабавно е разпоредил засилване на контрола за опазване на дивеча и проверки в териториалния обхват на предприятието. Очаква се доклад за предприетите от страна на горските и ловни стопанства мерки.

Като превантивни мерки за ограничаване и предотвратяване на конфликтите между хората и мечките, инж. Фурлански предложи изготвяне на оперативен план в няколко посоки: обход на районите, обитавани от мечки с малки; засилване на контрола по издаване на разрешителни за лов; поставяне на фото капани на предварително набелязани места и засилване на контрола за движение на мотори и АТВ-та в горски територии, които създават безпокойство на защитения вид и са предпоставка за отделянето на малките от майка им. 

Двете спасени в Смолянско мечета са на специална диета

Предстои да се проведе нова работна среща в разширен състав – с участието на представители на държавните горски и ловни стопанства, ловни сдружения и неправителствени организации, ангажирани с проблемите по опазване на защитения вид.

 

Novini.bg
447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини