Над три четвърти от кръводарителите у нас дават кръв под натиск или незаконно

  • 13 юни 2021 17:12

  • 1462
  • 2
 Над три четвърти от кръводарителите у нас дават кръв под натиск или незаконно
© Getty (архив)

Повече от три четвърти от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Това посочват от Българската организация за доброволно кръводаряване /БОДК/ в прессъобщение по повод на 14 юни - Световният ден на доброволния кръводарител.

През 2021 г. домакин на кампанията е Италия, с посланието - "Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!". Целта е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.

От организацията посочват, че институциите в България продължават да прехвърлят отговорността си върху пациентите, като ги принуждават да си търсят дарители. Според БОДК тази практика е в основата на развитата незаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя пряко засяга желанието на доброволните кръводарители да даряват кръв.

Мобилното приложение "Дари кръв" на БОДК за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв оказва помощ и е на разположение на потребителите в цялата страна напълно безплатно 24/7. За по-малко от година през приложението са проведени повече от 280 успешни акции за спешна нужда от кръводарители, от които около 35 процента - с търсене на конкретна кръвна група.

Код здраве: Защо е важно да бъдем кръводарители

На 14 юни, като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, БОДК стартира и инициативата си Академия за доброволци.

1462 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.14 | 02:14

2
Ами защото както всичко в БГ и кръводаряването не е измислено като хората. В големите градове трябва на видни места да има центрове по кръводаряване. Трябва да има кампания по телевизия и радио за да привикнат хората че трябва доброволно да се дарява. Но като няма държава и всичко е оставено на самотек и раграбване вече 100 години какво очаквате.

2021.06.13 | 20:30

1
Тиквария, сър.

Добави коментар

Водещи новини