На кого помага закриването на районните съдилища! Нито на гражданите, нито на съдиите

  • 11 юни 2021 17:00

  • 2460
  • 0
На кого помага закриването на районните съдилища! Нито на гражданите, нито на съдиите
© булфото /архив/, PZdnes

Идеята за закриването на районните съдилища в малките населени места, засяга интересите на нас, драгите данъкоплатци и определено  в наш ущръб. Защото, ако живееш примерно в Своге, трябва да дойдеш в София, за своите дела. Този разход изисква време, транспорт, пари и прочее несгоди. Остри дискусии и протести породи решението на ВСС да одобри т.нар. модел 4 за прекрояване на съдебната карта в страната – закриване на районните съдилища, обособяване на териториални отделения /ТО/, промени в подсъдността и др..

Измененията засягат интересите не само на гражданите, но ще попречат и за изграждането на качествени и компетентни съдии занапред. Защо? Потърсих за  мнение един уважаван в гилдията си магистрат - Ирина Джунева. Тя е окръжен съдия с близо 30 години трудов стаж, минала през всички стъпала на кариерното израстване в своята сфера. Работи в Окръжен съд Пазарджик и нейните дела неведнъж са давани за пример от висшестоящи магистрати от следващи инстанции.

„Закриването на районните съдилища ще влоши качеството на правораздаването и това не подлежи на никакво съмнение. Защото съдията основно се изгражда в Районният съд, там добива опит, гледа всякакви дела, учи се на поведение в залата, на начин на изготвяне на мотиви. Не смятам, че обучението в Националния институт  по правосъдие /НИП/, което е само една година, е достатъчно време за един младши съдия, за да се изгради и да може, когато отиде в Окръжен съд впоследствие, да гледа по-тежки дела.

След като спечелят конкурс за младши съдии, колегите минават 1 година обучение в НИП и после 1-2 години работят като младши съдии в окръжните съдилища. После вече могат да започнат работа като районни съдии.

Идеята на проекта 4 на ВСС е районните съдилища да станат нещо като регистратури, но така квалификацията на младите колеги ще пострада. Най-вече обаче това ще засегне гражданите, които живеят в по-малките населени места. Те ще трябва да подават своите искове в ТО по места, а на дела ще трябва да ходят в областния град. Примерно, ако живееш в Своге, ще си подадеш документите там, но ще ходиш на дела в София. Тежестта пада върху окръжните съдилища по места.

Сега по-голям обем от делата минават през районните съдилища.

Защо обаче ВСС предлага тази промяна?

Лично аз имам някакви догадки, че една възможна причина може да е това, че много трудно вървят конкурсите. В нашия съд чакаме три години резултат от един конкурс, който е обявен, тече , документите се стиковат, обаче още нямаме резултат. От ВСС може би смятат, че процедурата ще се облекчи, ако от районните съдилища вземат съдии за окръжните, а от там за апелативните институции и така ще се облекчи тромавата процедура по конкурсите. Но дали е така!?

Факт е, че в последните години малките съдилища се оголиха откъм кадри и има дефицит. Примерно във Велинград след година ще останат само двама колеги. При това тегаво точене на конкурсите, трудно ще се запълнят местата и ще се наложи командироване от Пазарджик там. Това ще затрудни работата на всички.

Въобще през последните години се пробват варианти за промени прибързано, без да се осмислят последиците от тях. Скептична съм, че модел 4 на ВСС скоро ще проработи, ако изобщо това се случи. Защото първо трябва да имаме работещ парламент, който да направи изменения в НПК и ГПК, където е указано кой съд какви дела гледа.

Когато в началото се обсъждаше този модел, колегите го приеха радушно, смятайки че ще дава възможност за по-бързо кариерно израстване. После обаче осмислиха идеята и видяха ясно недостатъците му, най-вече по отношение на гражданите”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2460 0

Свързани новини

Водещи новини