Емануил Йорданов за novini.bg: Кьовеши идва не ние да я питаме за престъпността, а тя нас

10 юни 2021 12:46

Емануил Йорданов за novini.bg: Кьовеши идва  не ние да я питаме за престъпността, а тя нас
© булфото/архив/, фейсбук
2825 0

Днес се очаква у нас да пристигне Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която утре ще проведе серия от работни срещи, както и пресконференция. Визитата  й съвпада със старта на предизборната кампания, която се открива също утре. С какви надежди ли пък само с комплекси, че сами не можем да си подредим държавата, я посрещаме? Има ли връзка това посещение със санкциите, обявени срещу 6-ма наши граждани по закона „Магнитски” от САЩ? Защо службите не са разследвали подадените им сигнали срещу незаконни трансплантации у нас, които са им подадени преди близо месец? Разговарям с адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от СДС и министър на МВР /1999г.-2001 г. в правителството на Иван Костов/.

Едва ли посещението на Лаура Кьовеши е съобразено по някакъв начин с българския календар и откриването на предизборната кампания, по скоро ми се струва, че е подчинено на нейния собствен график. Не бих направил никакви намеци за намесата й в определени процеси у нас.

Би могло идването й да е свързано с алармата за санкционираните наши бизнесмени по закона „Магнитски”, но едва ли, надявам се да стане ясно от нейните изявления. Самата процедура по „Магнитски” не носи достатъчно информация , която да позволи на един юрист да си свърши работата.

Според добре запознатите с процедурите по тези санкции, ще има сериозни проблеми за търговската дейност на засегнатите лица и свързаните с тях търговски дружества. Други, икономически експерти, обявиха обаче, че дружествата, които са изброени в списъка на САЩ, нямат реално участие в икономическия живот на нашата държава и може би са били създадени с някаква друга цел! Това са въпроси, които тепърва ще се изясняват.

Защо провохранителните органи у нас не си свършиха работата и трябваше ли отвъд Океана да ни отварят очите за очевидното?

Правоохранителните органи в голяма степен са свързани с изпълнителната власт в последните години. Когато хората от списъка „Магнитски” са тясно свързани с изпълнителната власт на най-високо равнище, е напълно разбираемо, че нищо у нас не може да се очаква и да се случи.

Досега няма осъдени политици и „бели якички”,

защото икономическите процеси у нас се развиваха много по динамично от нормативната база. Това в голяма степен препятстваше работата и по отношение на икономическата престъпност. Ще си позволя да припомня, че най-тежките атаки срещу мен като вътрешен министър преди години започнаха, когато на едно национално съвещание обявих, че настоявам акцента в работата на МВР да падне върху икономическата престъпност. Подозирам, че всеки един човек, който се опита да се захване с такава работа, понася тежки удари и всички, които идват след него могат да си направят сметката дали да поемат рискове или да си живуркат по-спокойно. Като например службите, до които са подадени сигнали за извършване на незаконни трансплантации. Те досега не са разследвани, защото, очевидно, жалбите за тях са били поставени, както се казва - на „другата етажерка” или в „тайното чекмедже”.

Това говори за протекция от много високо ниво. Няма друго разумно обяснение.

Мисля, че няма нужда някой отвън да идва, за да ни оправя хаоса в държавата, ние сами трябва да го направим. Смятам, че всичко, което се случва днес е в резултат на протестите от миналата година. Отстранено е едно порочно управление, което спираше развитието на държавата. От нас зависи каква държава ще си направим.

Затова не бих задал никакъв въпрос на г-жа Кьовеши. Мисля, че тя идва у нас не ние да я питаме, а тя нас. Както и да задава посоката на работа на структурата, която ръководи. Нашата прокуратура се нуждае от много сериозни промени, които се надявам да бъдат осъществени от следващото Народно събрание.

Аделина Делийска
2825 0

Свързани новини

Водещи новини