ВМРО стартира подписка за разваляне на концесията със "Софийска вода"

  • 18 май 2012 18:02

  • 1424
  • 0
ВМРО стартира подписка за разваляне на концесията със "Софийска вода"
©

ВМРО започва подписка за разваляне на общинската концесия с дружество "Софийска вода". Инициативен комитет от специалисти във водния сектор, граждани и обществени личности в продължение на три месеца се очаква да събеre 100 000 подписа на столичани, за да може документът да бъде внесен в общината и да бъде насрочена специална сесия, предаде БНР.

Според общинския съветник Ангел Джамбазки, концесията е неизгодна и в ущърб на столичани. От ВМРО смятат още, че промените в Закона за водите, с които се обмисля контролът във ВиК сектора и язовирите да се извършва от няколко министерства, ще създадат хаос, защото не са заложени нито критерии за инвестиции от страна на водните дружества, нито за задължения за изграждане на канализационна мрежа. Джамбазки е на мнение, че въпросната концесия обслужва единствено концесионера.

"Самата концесия на "Софийска вода" за нас е провалена. Нито е намаляла загубата на водата, нито е построена канализация - половината населени места след Околовръстното шосе, пък и Модерно предградие, и понастоящем нямат канализация. Държавата продава водата на "Софийска вода" на 2 стотинки, а ние я плащаме на 1,68 лева", заяви той.

ВМРО са на мнение, че трябва да бъде възстановено общинското дружество ВиК, за да бъде унищожен поредният монопол в страната.

"Парите, които би трябвало да са в оборота в града, в държавата, парите на българските граждани, заминават за някъде навън. Членовете на комисията признаха, че ние сме прави и че договорът е много скандален и много в ущърб на общината. Но аргументът им да не се разваля беше хипотезата, че общината ще трябва да плаща милиони евро на банката, от която е взет заемът, когато е сключен договорът. Когато и да бъде развален договорът, дори да изтече 2025 година, ние пак ще трябва да платим тези пари", каза още Ангел Джамбазки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини