Ваксинацията в Силистренско се бави

  • 04 юни 2021 12:16

  • 192
  • 3
Ваксинацията в Силистренско се бави
© Getty Images/Guliver (архив)

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса е приел мерки за ускоряване на ваксинационния процес в Силистренско от страна на кметове на общини и на ръководители на териториални структури в сферата на социалните услуги, образованието и други, съобщиха от Областната администрация.

Специалистите смятат, че в сравнение с пика на заболели, от пролетта на тази година се наблюдава нормализиране и успокояване на обстановката, заслуга за което има и започналият в края на 2020 година ваксинационен процес. Но се изразява безпокойство, че ваксинацията напредва твърде бавно.

Отварят пунктове на открито за ваксинация в редица градове в страната

Към 31 май в област Силистра са поставени 14 215 дози ваксина. При 6 074 лица ваксиналната схема е завършена. Към 31 май във временните имунизационни пунктове и при общопрактикуващите лекари са обхванати 7 844 лица.

Общо за областта има 7,6 на сто обхват спрямо населението, се казва в съобщението.

Възрастовата структура на ваксинираните до 60 и над 60 години е съответно 42,5 и 57,5 на сто. Най-голям брой ваксинирани има в групата на възрастните с хронични заболявания -4 931 души. Но като цяло обхватът на ваксиниране в областта е нисък, а темпът - изключително бавен.

Прието е предложение за ускоряване на темповете за обхващане на населението с ваксини срещу COVID-19 на територията на област Силистра, като се приложат съответните мерки. Сред тях са кметовете и кметските наместници по населени места да организират разяснителни информационни срещи и разговори с населението, на които да се популяризират ползите от ваксиниране срещу COVID-19.

Трябва ръководителите на институции и териториални структури да организират разяснителни срещи и разговори със служителите за ползите от ваксиниране срещу COVID-19, да се създаде възможност в списъците с желаещи да се ваксинират служители в съответните институции да бъдат включвани и членове на семействата им, които също имат желание да се ваксинират.

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19?

Нужно е Регионалното управление на образованието и кметовете на общини да организират разяснителни срещи и разговори с директори на учебни заведения и образователни институции, които от своя страна да проведат информационни срещи с педагогическия и непедагогическия персонал.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
192 3

Коментари 3

Добави коментар
Heatherwpdca

2021.06.05 | 23:36

3
М­­л­­а­­д­­а­­ ­­м­о­­к­р­­а­­­ ­у­ч­е­­­н­и­­ч­­к­­а­ ­­­ч­­у­к­­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­W­ ­­­W­­ ­­­.­­­ ­­­B­ ­­G­­ ­­1­­ ­­­7­­­ ­­.­ ­C­ ­­L­ ­­U­­­ ­B
Jamiefqgoa

2021.06.05 | 20:58

2
М­л­­­а­­д­а­ ­­м­о­­­к­­­р­а­­­ ­у­­­ч­­е­­н­­­и­ч­­к­­­а­­ ­­ч­­у­к­­­а­­­ ­­ ­W­­­ ­­W­­ ­­W­­ ­­­.­ ­­­B­­­ ­­­G­­ ­1­ ­7­ ­.­ ­­­C­ ­­­L­­ ­­U­­ ­­B
Rachelczeia

2021.06.05 | 19:05

1
М­л­­­а­­­д­­­а­ ­­м­­­о­к­­­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­е­н­и­­ч­­­к­а­ ­ч­­­у­к­­­а­­ ­­­ ­W­­ ­W­­ ­W­­ ­­.­­ ­­­B­ ­­G­­­ ­­1­­­ ­­­7­­­ ­­.­ ­C­ ­L­­­ ­­U­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини