Строят незаконен хотел на 15 м от брега на Балчик

  • 17 май 2012 13:28

  • 1747
  • 1
Строят незаконен хотел на 15 м от брега на Балчик
©

Данни за незаконна сделка с имот - изключителна държавна собственост на брега в Балчик изнесе зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. Теренът е с площ 14 дка и се намира между заведенията „Двата петела" и „Тихия кът". В момента върху 11 442 кв.м от площта, на 15 метра от морето, се извършва незаконно строителство, твърдят от ДСБ, цитирани от Дарик радио.

През 2002 година тогавашният областен управител на Добрич Иван Иванов е актувал противозаконно парцела от крайбрежната ивица като частна, а не като публична държавна собственост. През 2005 година Динчер Хаджиев, който тогава е губернатор, учредява право на строеж на „Зърнени храни България"ЕАД - дружество, свързано със структурите на групировката ТИМ, казват от ДСБ. Хаджиев заменя тези 11 442 кв.м. за 180 квадрата дворно място с постройка от 85 кв.м. в ж.к. „Русия" в Добрич.

На 28 февруари т.г. „Зърнени храни България" продава терена на „Болкан енд Сий Пропъртис" /също дружество на ТИМ/ за сумата от 2 млн.738 хил.222 лв. В момента върху самата дамба, т.е. върху плажната ивица и брегоукрепителното съоръжение, се строи апартаментен хотел.

Множество такива сделки, извършени при управлението на Тройната коалиция, са ревизирани по съдебен ред и държавата вече спечели 8 дела за имоти върху дамбата. Странно защо в конкретния случай както МРРБ, така и областният управител Желязко Желязков не са предприели никакви действия, недоумяват от ДСБ. Според тях очевидно ревизията на сделки на предишното правителство се прави избирателно. „Това не може да е пропуск на областно ниво. Явно и при предишното, и при сегашното правителство собственикът на имота е извън закона, някъде на нивото на държавната власт", коментира Кънев. Той пита кой е издал разрешение за строеж върху брегоукрепително съоръжение, съобразено ли е то с Конституцията, със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който не допуска в никакъв случай строеж на апартаментен хотел на 15 метра от морето.

От ДСБ призовават областния управител, МРРБ, РДНСК и община Балчик незабавно да предприемат мерки за защита на публичния интерес. Според тъмносините незаконният строеж трябва да се спре, прокуратурата да се сезира и да се заведе дело за обявяване на нищожни на разпоредителните сделки с плажната ивица и дамбата. Ако няма реакция на областно ниво, ДСБ ще направи парламентарно питане по въпроса.

Последвайте канала на

Novini.bg
1747 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
неспокоетн

2015.04.07 | 10:12

1
Спокойно вече е построено. Тимаджиите владеят цяла България

Добави коментар

Водещи новини