Търсим помощ от ЕС заради капитан Собаджиев

  • 17 май 2012 09:30

  • 689
  • 0
Търсим помощ от ЕС заради капитан Собаджиев
©

Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани се е ангажирала да съдейства по случая със задържания варненски капитан Светлозар Собаджиев, който от края на март минaлата година лежи в панамския затвор "Ла Хоя".

В носовата част на управлявания от него кораб - "Маас Трейдър", бяха открити 169 кг. кокаин. Екипажът на плавателния съд беше освободен дни след задържането, а българинът бе изоставен от компанията, за която работи.

Съветът на асамблеята на конфедерацията единодушно е одобрил идеята генералният секретар на организацията да оказва натиск върху Европейската комисия и Европейския парламент за подпомагане на семейството на капитан Собаджиев. Освен двамата адвокати от САЩ, за защитата на моряка ще се грижи и българин, съобщи за Дарик председателят на Българската асоциация на капитаните Димитър Димитров.

Въпреки че лежи в затвора вече 13 месеца и половина, варненският моряк все още не е разпитван. Капитан Димитров разкри още, че до него не е достигала официална информация за задържането на трафикантите, пратили кокаин на кораба на Светлозар Собаджиев. Той обясни, че от ареста на моряка до момента Външно министерство не е оказало никакво съдействие на задържания и семейството му.

Въпреки че не губел кураж, варненският капитан изпадал често и в моменти на отчаяние. За физическото му здраве се грижели адвокатите, които го снабдявали с лекарства при нужда, разказа Димитър Димитров.

Продължава набирането на средства за обезпечаване на правната защита на капитан Собаджиев. За да се набави пълната сума, са необходими още поне 10 хил. долара.

Последвайте канала на

Novini.bg
689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини