2000 души от РС Македония се записаха за ваксинация у нас

  • 18 май 2021 13:27

  • 308
  • 2
2000 души от РС Македония се записаха за ваксинация у нас
© Pixabay

На два гранични пункта с Република Северна Македония се извършва ваксинация - на ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Златарево".

Това обяви пред журналисти на граничния пункт "Станке Лисичково" д-р Милен Врабевски - български филантроп, учредител и председател на Фондация "Българска памет" и собственик на научноизследователска организация, който е основен инициатор и организатор на ваксинирането на границата с РСМ.

Ваксинират македонски граждани на граничните пунктове Станке Лисичково и Златарево

Д-р Врабевски обясни, че това, което се случва на границата, е държавна политика и е резултат от решения на Министерски съвет за включване на Република Северна Македония в защитата срещу пандемията. "Ако си представим, че единствената защита в момента е ваксинацията, то ние трябва да помогнем в това отношение с ваксини, като започне по границата, защото това спестява ПСР тест при влизане в България", допълни д-р Врабевски.

Това е не просто родолюбива инициатива, а работа в сложна епидемиологична среда, допълни той. "Ние имаме сто и двадесет хиляди паспорта там, тоест ние сме длъжни да се погрижим за тези граждани, имаме постоянно пребиваващи, временно пребиваващи, всякаква друга форма на пребиваващи в България хора, чийто цели семейства и родове също са свързани с България. Ние сме общо в една епидемиологична среда и най-логичното е да следваме примера на Европейския съюз, зададен вече от нашето председателство насам, при което имаме една грижа за интеграцията на Западните Балкани, която включва и протекция от пандемия.", посочи д-р Врабевски.

До момента осигурените за изнесените ваксинационни пунктове дози са приблизително четиристотин. Ваксинацията се извършва с три от одобрените от Европейската комисия по лекарствата ваксини. Записалите се към момента за ваксина са около две хиляди души, посочи д-р Врабевски.

Ваксинирането се извършва от двама лекари и четири медицински сестри. На ден се ваксинират по-малко хора, но гледаме всичко да е в перфектен ред, защото сме на външна граница на ЕС, допълни д-р Врабевски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Cynthiavxuea

2021.05.19 | 05:30

2
М­­­л­­а­д­­а­­­ ­­м­­о­­­к­р­­а­­­ ­у­ч­е­­н­­­и­­­ч­­к­­а­­­ ­­­ч­­­у­к­а­ ­­­ ­­­W­­ ­­­W­ ­W­­ ­­­.­­ ­B­­­ ­­G­­ ­­­1­­ ­7­­­ ­.­ ­C­­­ ­L­­ ­­U­­­ ­­­B
Dorothyumvqa

2021.05.19 | 01:15

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини