Подхващат детските играчки

  • 18 май 2021 12:14

  • 297
  • 0
Подхващат детските играчки
© pixabay

За поредна година, инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще проведат кампания за проверки на стоки в търговската мрежа по случай предстоящия 1 юни - Ден на детето, съобщиха от Агенцията.

Проверките ще се извършват от служители на Главната дирекция "Надзор на пазара" при ДАМТН, в търговски обекти в цялата страна. Тази година в обхвата на кампанията е предвидено да се проверяват различни видове детски играчки.

Кампанията започва на 25 май и ще продължи до 1 юни. Нейната цел е да се извърши проверка за изпълнение на Закона за техническите изисквания към продуктите и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките. Инспекторите ще проверяват за наличие на СЕ маркировка за съответствие, наименование и адрес на производител и вносител, предупредителни текстове и/или инструкции за употреба и информация за безопасност на български език.

Забраняват продажбата на някои играчки с гласов асистент в ЕС

За установените по време на кампанията нарушения, инспекторите на ДАМТН ще предприемат законосъобразни действия.

По време на миналогодишната кампания за Деня на детето, са проверени общо 179 броя детски играчки - тротинетки и ролери. От тях 159 броя са били съответстващи, а при 20 броя са констатирани несъответствия. Без инструкция за употреба са били три играчки, една е била без маркировка за съответствие, 11 броя са били без предупредителен текст, три са били без наименование и адрес на отговорен икономически оператор.

Novini.bg
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини