Изяли сме 30 000 т. сирене без мляко

  • 16 май 2012 18:27

  • 1574
  • 0
Изяли сме 30 000 т. сирене без мляко
©

В последните години се е увеличило производството на млечни продукти с растителни мазнини, което според министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на означава, че това са "млечни" продукти.

Пред земеделската комисия в парламента той разясни наредбата за спазване на специфичните изисквания на млечните продукти, която вече е обсъдена и приета от Министерски съвет.

Ще бъде променен първоначалният вариант, според който не може в едно предприятие да се произвеждат истински млечни продукти и такива, които имитират млечни продукти. Вместо това в наредбата ще се запише, че не може едновременно в едно предприятие да се произвеждат тези два вида продукти, поясни Найденов.

Той съобщи, че за миналата година са произведени 30 хил. тона млечни продукти с растителни мазнини и посочи, че се предвиждат сериозни санкции и глоби, ако такива продукти се обозначават като млечни.
Припомняме, премиерът Борисов дори предложи на подобен род продукти да има надпис „Вредно за вашето здраве", както е при цигарите.

Шефът на агенцията по храните Йордан Войнов уточни, че според новата наредба за млечни продукти се признават само такива, които са произведени от 80% сурово мляко и останалите 20% биха могли да бъдат сухо мляко или концентрат.

Той съобщи, че контролът ще бъде много строг и уточни, че глобите за нарушения за физически лица са между 15 и 20 хил. лв., а за юридически лица между 50 и 100 хил. лв., като при повторно нарушение се отнема лицензът.

По време на изслушването на земеделски министър Димчо Михалевски от БСП упрекна управляващите, че целта на тази наредба е не грижата за здравето на хората, а преразпределение на пазара.
Ако управляващите са загрижени за хората, би трябвало да имат друг подход - да увеличат доходите им, за да могат да си купуват хубаво българско сирене и хубав кашкавал, категоричен е Михалевски.

Според неговия коментар произведените миналата година 30 хил. тона млечни продукти с растителни мазнини са отражение на невъзможността на хората да си купуват качествени млечни продукти.

Червеният депутат подчерта още, че не сме защитени от внос на мляко и млечни продукти и че е необходимо да се стимулира българското производство.

Последвайте канала на

Novini.bg
1574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини