Възможно ли е „туризмът“ да си вземе поука покрай липсата на руснаци и англичани?

  • 13 май 2021 14:57

  • 2908
  • 0
Възможно ли е „туризмът“ да си вземе поука покрай липсата на руснаци и англичани?
© Pixabay

В края на миналата седмица стана ясно, че – след руснаците – и англичаните прескачат България. 

Туристите от Острова също ще почиват някъде другаде, а не в България. По различни причини от тези на руснаците, на които им беше забранено от техните си, колкото да се направят на сърдити. 

Но е факт, че туристическият бранш в България губи още туристи. 

Това изречение – последното – го редактирах, защото тръгнах да пиша „туристическият НИ бранш“, но ми се стори абсурдно, той не е „наш“, той е всичко друго, но не и наш. Той е „техен“. Той е една държава в държавата – той е на едно звено от „бизнесмени“, които са се окопали в пясъка на зависимостите и си строят пясъчни замъци там. Затова написах: „туристическият бранш в България губи…“

Сега – малко разяснение: британците смятат, че България не е достатъчно сигурна за тях.

Това е покрай последните развития с ваксинирането/НЕваксинирането, отварянето и затварянето на държавата, играта на иди-ми-дойди-ми с коронавируса и мерките. Болест има, ние се правим, че няма, животът си продължава. Всеки е свободен да прави каквото си иска. Факт. Но е факт и това, че на туристите им е все тая за Радините вълнения на българския туристически (или който и да било друг) бранш. Вие, българите, сте свободни да се правите на ударени, ние сме свободни да забравим за вас. 

Преди две години България пак влезе в списък на несигурни туристически дестинации, но тогава причината беше липсата на адекватна спешна помощ и медицински услуги. 

Виждате, че като цяло не сме „сигурна“ дестинация. Но и тези, които идват тук, не търсят сигурност. За това… след малко. Преди това:

Същевременно страни като Гърция правят масово ваксиниране на населението си, за да могат да рестартират туризма си. И се справят. Гърция има истински туристически бранш, който гърците могат да нарекат „свой“. 

В интерес на истината трябва да отбележа, че все още и Гърция не е в списъка с безопасните държави за англичаните. Но лично аз очаквам скоро да влезе там. 

В този списък са: Португалия и Израел (както и още 10 държави, сред които Нова Зеландия и Австралия). А Израел бяха „шампиони“ по ваксинация. А Нова Зеландия и Австралия – пример за мерки. Нищо случайно няма.

Но стига сме си говорили за ваксинации и разум. Да погледнем нещо друго:

Фактът, че туристическият бранш ще заоре предницата в канавката този сезон е шанс за него да се разбуди малко от летаргията си. Прекалено дълго време бяха свикнали, че местният кмет, съветник, представител на тая или оная партия, дерибей, каубоите с джиповете и т.н. ще им помагат и те могат да правят каквото си искат, да пренебрегват българите и да целуват зад**ците на руснаците и англичаните. 

Е, сега няма руснаци и англичани, няма какво да целуват. Може би ще обърнат внимание на българите най-после. 

Какво значи това ли? 

Много просто: да се направят обикновени и нормални условия. Ще повторя: обикновени и нормални условия. 

Сега има условия за алкохолен туризъм, за евтини партита, за секс-туризъм, за пубертети с малко пари, за шлосери, които си мечтаят за Ибиса, но стигат до Слънчака – все непретенциозни хора с изисквания единствено пиенето, наркотиците и сексът да са евтини и навсякъде. 

Българските туристи се делят на две: едните са като споменатите по-горе чужденци, но все повече са от втория тип, които вече предпочитат Гърция, Италия или която и да е ДРУГА държава, а не България. Те искат спокойствие, за да почиват със семейството си. Те не искат в супата им да плува кайма, замразена през 2019 г. На английския шлосер и на руския автомонтьор не им пука, защото на тях „целта“ им е вечерта в дискотеката. Подробности като скапана храна и лошо обслужване не им правят впечатление, те са готови да платят тази „цена“, защото си знаят възможностите и са дошли за пиенето, секса и тръпките. Ако имаха повече пари, щяха да са в Испания или Тайланд. Но нямат. 

А българският туризъм се е научил да им пробутва каквото му скимне, на каквато и да е цена. Свикнал е да пренебрегва българите и да им казва: „Кат не ти харесва, хòди си!“ – с ясното съзнание, че на мястото на българина, който си е отишъл, ще цъфнат трима руснаци и трима англичани. 

А сега няма ни руснаци, ни англичани. И на българския туризъм ще му се наложи да стане истински туризъм. Дали ще успее? Мм… малко е съмнително. Но ще е добре да си вземе поука. 

… да си вземе поука…“ Ама и аз какви ги говоря! 

Няма да си вземе „поука“. Единствено „бизнесмените“ ще се озлобят и нахъсат и ще почнат да дерат по две кожи, вместо само по една. По един или друг начин ще си изкарат парите от който там им се мерне пред очите. И не през по-добри условия, а през по-драконовски цени и тарикатлъци, номера, ситен шрифт и измами. 

Но пък беше приятно да си помечтаем, било то и за кратко, че могат да си вземат поука и да се променят за добро. Да си помечтаем за „наш“ си туризъм. 

Но няма. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2908 0

Водещи новини