Водата от язовир Тича вече не е мътна и е годна за пиене

  • 06 май 2021 11:34

  • 370
  • 0
Водата от язовир Тича вече не е мътна и е годна за пиене
© Булфото (архив)

Водата, постъпваща от яз. Тича, вече отговаря на критериите за мътност и е годна за питейно-битови нужди, съобщиха от пресцентъра на ВиК-Шумен. Резултатите от изследваните проби през последните няколко дни потвърдиха стабилната тенденцията за постигане на съответствие с нормативните изисквания за мътност.

В същото време, макар и с по-малко, в язовира продължават да постъпват водни количества, като само за последните 5 дни са се влели нови 300 хиляди кубически метри вода и вече има 230 милиона кубически метра.

Язовир "Асеновец" e в готовност да поеме очакваните количества от валежи

"Спокойни сме, не само за това лято, но и за следващата година, че ще имаме достатъчно вода в язовира, за да покрие нуждите на Шумен", каза Жанета Панайотова, управител на ВиК - Шумен, цитирана от пресцентъра на дружеството.

"Въпреки всичко, трябва да се отнасяме към водата отговорно и да използваме щадящо този ценен природен ресурс. А със завършването на проекта за пречиствателната станция за питейни води, ще бъде решен окончателно въпросът с мътността и годността на водата за питейно - битови нужди", добави г-жа Панайотова.

Изграждането на пречиствателната станция за питейни води започна през октомври 2020 г и е планирано да завърши през пролетта на 2022 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини